Vandaag wordt binnen het boeddhisme niet alleen het ontwaken (de verlichting) van de Boeddha gevierd, het is ook de dag dat vierendertig jaar geleden voor zijn appartement in New York door Mark David Chapman de Britse zanger, ex-Beatle, vrijdenker en vredesactivist John Lennon (40) werd doodgeschoten.
In een wereld waar grote groepen mensen elkaar naar het leven staan, godsdiensten en religies worden misbruikt om de ander monddood te maken of uit te schakelen, te minachten of te vertrappen, zijn de woorden van Lennon meer dan ooit actueel.
Stel je eens voor dat er een wereld is zonder hemel of hel, godsdienst of geloof, en mensen een zijn. Stel je dat eens voor.
Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine is een beroemd poplied van John Lennon. Het werd als single in de Verenigde Staten uitgebracht op 11 oktober 1971 en verscheen op zijn tweede soloalbum Imagine in 1972, met Lennon op piano begeleid door de Plastic Ono Band. De gloedvolle strijkers en de ongrijpbare echo kunnen mede worden toegeschreven aan producer Phil Spector.
Lennon schreef het lied op een morgen in het begin van 1971 op zijn slaapkamer in zijn landhuis Tittenhurst Park in Ascot in Berkshire, maar sporen van de tekst zijn al terug te vinden in de gedichten van Lennons eega Yoko Ono uit de vroege jaren 60. In haar boek Grapefruit uit 1965 maakt zij zich een wonderbaarlijke voorstelling, “imagine a raindrop […] imagine a cloud dripping”. De eerste regel van het minder bekende Beatle-nummer I’ll Get You uit 1963, “Imagine I’m in love with you, it’s easy cause I know”, is ook tamelijk herkenbaar in de openingsregels van het lied:
In drie coupletten maakt Lennon zich een voorstelling van een ideale staat van broederschap tussen mensen, A brotherhood of man. In het refrein verdedigt hij zijn droom tegen de hoon van de schijnbare realiteit:
You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope some day you’ll join us
And the world will live as one
Het tijdschrift Rolling Stone noemde het lied “his greatest musical gift to the world”, Lennons grootste muzikale geschenk aan de mensheid. Lennon zelf noemde het “virtually the Communist Manifest”, welhaast het Communistisch Manifest. Imagine is het officiële lied van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
Kees Moerbeek zegt
Dit associeer ik met het Pad. https://www.youtube.com/watch?v=n9kG0hgIoxo