De boeddhistische radio besteedt vanavond laat/morgenochtend vroeg in het programma De Nachtgast aandacht aan een jonge man die zichzelf voor een jaar uit het alledaagse (buiten)leven terugtrekt en gaat leven als een monnik.
Na de dansacademie werkt Maarten Hunink vijf jaar als moderne danser en webdisigner. Maar hij voelt zich tekort schieten in zijn verlangen om de wereld tot een betere plek te maken. In 2012 doet Hunink een oproep op zijn blog hem ideeën aan de hand te doen, waarvan hij er maandelijks de beste van uitvoert.
Na deze periode van zoeken naar hoe de wereld te veranderen, trekt Maarten zich deze zomer voor een jaar terug in een anti-kraakpand in Rotterdam om zichzelf beter te begrijpen in een eenvoudig, basaal en minimalistisch kloosterleven. Dat betekent ook: 12 maanden geen alcohol, seks, werken of vakantie. Een experiment met rondom hem de stadsdrukte van Rotterdam. Een weg van buiten naar binnen.
Is het noodzakelijk is dat we leven zoals we het nu doen, zoals wat van ons verwacht wordt? Wat hebben we echt nodig om gelukkig te leven? In gesprek met Sarah Marijnissen zoekt Hunink naar antwoorden op deze vragen. En dat is niet zomaar wat. Want speciaal voor de opname van De Nachtgast verlaat Maarten Hunink tijdelijk zijn zelfverkozen kloosterleven en reist hij af naar Hilversum.
Maarten, in juni dit jaar tegen Bodhitv: ‘Toen ik als webdesigner werkte had ik veel stress, ik wou er even uit. Ik was al geïnteresseerd in meditatie en een vriend raadde me Plum Village aan. Ik kende het niet en was een beetje zenuwachtig maar het voelde meteen goed, ik voelde me er thuis. Ik ben er een week geweest en heb veel geleerd over hoe ik functioneer.
Ik ben nog drie keer teruggegaan en de laatste keer dacht ik: dit doet me goed, ik zou dit langer willen doen. In Plum Village leer je je patronen herkennen en er niet in mee te gaan. Hier in Nederland komen oude patronen altijd snel terug. Ik wilde er dus graag een jaar of zo induiken, niet om een echte monnik te worden, maar gewoon omdat het gezond voor me kan zijn. Ik wil een jaar lang mediteren, meer dan dat is het ook niet!
De traditie van Plum Village is de basis voor het jaar, ik wil de Tien Voorschriften volgen. Ik ga ook nog een weekrooster maken met daarin verschillende soorten meditatie. En ik wil dingen leren, lezingen bekijken op internet of mensen uitnodigen om iets te komen vertellen.
Meditatie is voor mij een manier om jezelf te ontwikkelen, om met jezelf om te leren gaan. Dat kan ook in je dagelijkse bezigheden: als je praat, thee drinkt, eet… Ik wil het op elk moment proberen te doen.
En ik blijf een idealist, daarom wil ik erover communiceren. De basiswaarden van het boeddhisme zijn gezond voor mij, dus misschien ook voor anderen of de rest van de wereld. Daarom doe ik het in de vorm van een project, ik wil het delen, erover schrijven, zodat het nut heeft voor andere mensen. Ondanks dat het heel erg van mezelf is, wil ik het ook openstellen. Daar zit wel een spanningsveld. Soms is het ook wel makkelijk om niks te hoeven schrijven, en niet bang te zijn over wat mensen ervan zullen denken… Dat is best lastig.
En verder… ik denk dat ik het pas weet als ik begonnen ben. Ik zou tijdens sommige maanden een bepaalde focus willen kiezen, bijvoorbeeld stilte: een maand lang niet praten. Ik wil dingen uitproberen, experimenteren. Hoe kun je leven als monnik in de stad? Dat hoeft geen contrast te zijn, ik hoop die ogenschijnlijke tegenpolen samen te kunnen brengen.
‘De Nachtgast’ van de Boeddhistische Omroep wordt in de nacht van 11 op 12 november vanaf middernacht uitgezonden op NPO Radio 5. In het programma staat wekelijks één gast centraal.
Pieter zegt
Meditatie op weg naar bevrijding of om het ego een andere, en hopelijk veel mooiere, kleur te geven.
Moet ik je succes wensen of simpelheid?
Nic Schrijver zegt
Meditatie kan een weg zijn naar bevrijding en als je ego een kleur krijgt die je meer bevalt zal dat tijdelijk ook bevrijdend werken.
Je kunt iemand tegelijk succes en simpelheid toewensen. Dat hoeft elkaar niet uit te sluiten.
Simpelheid kan bevrijdend werken en als bevrijding(waarvan?) succes voor je betekend dan zijn beide ok.
Met vriendelijke groet,
Bodasa Samsara zegt
– Maarten is geen monnik
– Maarten leeft niet als een monnik
– Maarten leeft van zijn bankrekening, blogt, vlogt, Facebookt, doet interviews, laat zich filmen en fotograferen … .
– Maarten is een een beetje een “Johnny the Self Kicker”
Er is zeker niets mis met wat Maarten doet. Een jaartje tot jezelf komen, wie wil dat nou niet? En, veel belangrijker, hij doet niemand kwaad, hij veroorzaakt (zo mag ik aannemen) geen lijden.
Maar Maarten is geen monnik en hij leeft ook niet als een monnik.
Dat hele circus omheen mensen die voor korte of langere termijn “doen alsof” moet maar eens afgelopen zijn: een grote ballon vol met -niet eens gebakken- lucht.
Wil je een jaar als monnik leven? Prima. Zoek een klooster uit en ga daar een jaar zitten. En hou vooral je mond! Beoefen, contempleer, mediteer, eet, drink, poep, doe alles wat een monnik doet.
En kom daarna terug in de wereld, als je dat verkiest. En ja, schrijf er dán een boek over, vertel, doe verslag, deel, laat weten.
Maar kom nu niet aan met de “(vul in naam) de monnik-show” terwijl je nog volledig in het leven staat.
Nic Schrijver zegt
Om later dat boek te verkopen is airplay vooraf wel zo handig.
Met vriendelijke groet,