Politiemensen in het Verenigd Koninkrijk hebben het boeddhistisch netwerk ‘Keeping the peace’ opgericht, waarbij tot nu toe 40 officieren en agenten van de korpsen in Devon en Cornwall zich hebben aangesloten.
De politiemensen hopen en verwachten dat boeddhistische principes, zoals mededogen en tolerantie, hen meer instrumenten geven om beter hun werk te doen, zegt brigadier Gary Watts. Waarschijnlijk zijn er meer politiemensen die het boeddhisme praktiseren, maar die hebben zich nog niet gemeld.
Het netwerk wil in het Verenigd Koninkrijk officieren en politieorganisaties trainen in boeddhistische begrippen als compassie en empathie. Watts zegt wel dat de bestrijding van de misdaad prioriteit nummer een blijft.
Brigadier Watts, een van de oprichters van het netwerk, praktiseert vier jaar het boeddhisme. Hij plaatste in het interne netwerk van de politie een oproep aan andere boeddhisten binnen de Britse politie, om lid te worden van het netwerk. De politiemensen die zich tot nu toe hebben gemeld, doen voornamelijk bureaudienst.
De politieman zegt nog nooit te zijn gediscrimineerd door collega’s, vanwege zijn boeddhistische opvattingen. Maar zegt dat andere gelijkgestemde collega’s zich wel een minderheid voelen en niet zo met hun ideeën te koop lopen.
Watts zegt dat het boeddhisme gepast geweld niet per se afwijst, wel als dat gepleegd wordt vanuit agressie. Watts: ‘Ik wijs het uit woede of agressie doden, verminken of kwetsen van iemand, af. Maar als het voor mij nodig is, om iemand anders leed te besparen of ter bescherming van anderen, zal ik ook gepast geweld blijven gebruiken. Maar niet gevoed door woede, vergelding en wraak.’
De nieuwe politieorganisatie heeft onlangs in Plymouth haar oprichtingsvergadering gehouden. De leden komen uit alle boeddhistische tradities die er in het Verenigd Koninkrijk zijn. Naar schatting zijn er in het Verenigd Koninkrijk 150.000 boeddhisten.
Bronnen: diverse buitenlandse bronnen
Orandajin zegt
Erg interessant vraagstuk.
‘Ik wijs het uit woede of agressie doden, verminken of kwetsen van iemand, af. Maar als het voor mij nodig is, om iemand anders leed te besparen of ter bescherming van anderen, zal ik ook gepast geweld blijven gebruiken. Maar niet gevoed door woede, vergelding en wraak.’
De eerste zin klinkt erg Boeddhistisch, maar als we boeddhistische leeringen als compassie en mededogen gaan interpreteren op deze manier dan kan iedereen iedere daad wel min of meer goed praten.
Het staat politiemensen vrij om de leeringen van de Boeddha over te nemen en hier eventueel een middenweg in te zoeken. Echter is een politieagent niet altijd in staat het leed te verzachten, want hij mengt zich al in een slechte situatie, en hoewel het lijkt alsof een politieagent goed heeft gehandeld, mensen kunnen er direct of indirect door lijden.
Het is vanuit die gedachte dat ik het dus ook niet echt prettig vind om het etiket te plakken op een politiekorps net zoals ik het niet prettig zou vinden als een slager zichzelf boedhistisch slager zou noemen.
Meditatie en de boeddhistische leer zou echter wel kunnen helpen bij deze groep mensen, waar dit artikel dus eigenlijks ook meer over gaat.
Syl zegt
Wat mij vooral interesseert is of het aantal gewelddadige arrestaties afneemt.
Pas nog zagen we in Nederland een agente uit haar dak gaan om iemand te arresteren.
Ik vraag me nog steeds af of de situatie voorkomen had kunnen worden door de persoon tijd te gunnen aan de situatie te wennen.
Het lijkt me dat een benadering vanuit een boeddhistische levenshouding wat meer tijd kost, maar minder geweld oproept en gebruikt.
Met compassie en mededogen is iemand er niet, en ik ie dat wel als enige doelen. Dat kan aan de begrenzing van een artikel liggen, maar ook aan een van de wijdverbreide misverstanden dat dat alles is wat het boeddhisme heeft te bieden.
Geweld omdat het nodig is roept toch weer geweld op. Het komt voort uit de gedachte dat de politie de maat stelt. Ongelijkheid van mensen dus.
Ik sluit me daarmee bij mijn voorganger aan.
Boeddhistische politie zou boeddhistische straatwerk moeten worden. Preventie van geweld.