Rachung Gendun, een Tibetaanse boeddhistische monnik die gevangen zat voor het sturen van geld voor gebedsoffers aan de Dalai Lama en de abt van het Indiase Kirti-klooster is vrijgelaten uit de gevangenis, maar blijft in slechte gezondheid. Hij werd in april 2021 gearresteerd en op 16 november vrijgelaten nadat hij drieënhalf jaar in de gevangenis had gezeten. Gendun wordt momenteel behandeld in het Hashi ziekenhuis in Chengdu.
Chinese autoriteiten beschouwen het als illegaal voor Tibetanen om contact op te nemen met ballingen. Ze zijn vooral gevoelig voor contacten met de Dalai Lama, die in 1959 naar Noord-India vluchtte en daar sindsdien woont. Tibetanen die in Tibet wonen hebben in het verleden te maken gehad met vervolging omdat ze geldelijke donaties en religieuze offers stuurden uit naam van de Dalai Lama en andere Tibetaanse religieuze figuren.
Repercussies
Velen hebben dit discreet gedaan, met het risico op repercussies van de Chinese autoriteiten, om hun onwrikbare geloof in hun spirituele leider te tonen ondanks het harde optreden van de Chinese regering tegen Tibetaanse religieuze uitingen.
De moeder van Gendun, Norpo, kreeg te maken met intense beperkingen en toezicht na het protest van de zelfverbranding van Gendun’s oom, Taphun, op 27 maart 2022, buiten het veiligheidskantoor van het Kirti klooster in Ngaba County. De Chinese regering beschuldigde Norpo van samenzwering met haar broer voor zijn protest en beperkte haar vrijheid ernstig. Bijna een jaar lang werd Norpo fundamentele vrijheden ontzegd, waaronder toegang tot medische zorg, ziekenhuisbezoek en de mogelijkheid om deel te nemen aan religieuze praktijken.
Opvoedingscampagne
De zaak van Gendun benadrukt de voortdurende uitdagingen waarmee Tibetanen onder Chinese heerschappij worden geconfronteerd, met name degenen die banden hebben met de Dalai Lama of Tibetaanse religieuze instellingen in het buitenland. Voor zijn arrestatie in 2021 was Gendun sterk gekant tegen de ‘patriottische opvoedingscampagne’ van de Chinese regering.
Gendun behoorde tot degenen die zich verzetten tegen de campagne van Peking om Tibetanen te verplichten de Dalai Lama, die door de regering als ‘splitser’ wordt afgewezen, af te wijzen na de onrust die zich in maart 2008 vanuit Lhasa over de Tibetaanse regio’s verspreidde. Als gevolg daarvan werd hij destijds ondervraagd en een paar maanden vastgehouden, waarbij de Chinese autoriteiten zijn woonruimte binnenvielen en foto’s van de Dalai Lama in beslag namen.