Wij worden van jongs af aan geleerd om ons te vergelijken met anderen. Soms begint dat al in de kinderopvang. Bijvoorbeeld: Kijk, Anneke doet het al op een potje en ze is net zo oud als jij, dus jij kan het ook! Daarmee is competitie geboren.
Dat leidt vaak tot afgunst en jaloezie. Allemaal het spel van het Ego, want in je menselijke waarde ben je niet meer of minder dan elk ander mens op deze planeet.
Wanneer je jaloers bent op iemand en hem/haar benijdt, dan gaat het vaak om een bepaald aspect van die persoon. Het kan zijn dat je jaloers bent op zijn krullen omdat je kaal bent of haar sieraden die te duur voor je zijn. Zelden kijk je dan verder naar de hele persoon of zijn leven. Wanneer je de aspecten waarom je de verschillende mensen benijdt bij elkaar optelt, dan ben je eigenlijk jaloers op een persoon die niet bestaat, want niemand heeft al die kwalificaties tegelijkertijd.
De Indianen in Noord Amerika hebben daar een treffend spreekwoord voor: Benijdt nooit iemand voordat je vier dagen in zijn mocassins hebt gelopen! Ofwel, zou je je leven willen ruilen voor dat van de ander met alles wat daarbij komt?
Hier is een verhaal die dit aardig illustreert. Een vrijgezelle ambtenaar werd verliefd op de vrouw van een collega die hij op een kantoorfeestje had ontmoet. Het gevoel bleek wederzijds en er ontstond een geheime verhouding. Tot de collega het in de gaten kreeg. Hij ging langs bij de vrijgezelle ambtgenoot en zei hem: ‘Je hebt een relatie met mijn vrouw. Dat vind ik oké. Maar dan wil ik ook dat je haar onderhoudt, mijn drie kinderen er bij neemt en voor hun verdere scholing zorgt. Of je stopt de relatie.’
Dat was het einde van de romance.
De enige nuttige manier om je te vergelijken met een ander is om te zien of je iets kunt leren en als dat zo is, daar dankbaar voor te zijn. Wanneer je weet dat iedereen in zijn mens-zijn gelijkwaardig is, dan is afgunst om de, soms tijdelijke, identiteiten en kleine ikjes van anderen alleen maar storend. Het is deel van het spel van Ego.
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.
boekcoop@gmail.com
www.boekencooperatie.nl
ISBN 9789492079541 (papieren boek)
ISBN 9789492079558 (e-boek)
Geef een reactie