We leven in een vreemde wereld, in een raar land. Gelukkig is alles vergankelijk. Ook in de politiek.
We hebben meer zen nodig in de wereld. Minder oorlog, meer empathie. Minder destructie, meer aandacht voor Moeder aarde.
We hebben meer zen nodig in Nederland. Minder polarisatie, meer begrip. Minder consumptie, meer aandacht voor alles wat er is. Minder Black Friday, meer kopjes thee drinken met elkaar.
Ik heb meer zen nodig in mijn leven. Minder spullen, meer vriendschap. Minder stress, meer leven in aandacht.
Het is daarom dat ik besloten heb de veertien Aandachtsoefeningen van Thich Nhat Hanh (https://www.aandacht.net/images/Teksten_beoefening/Aandachtsoefeningen/De_Veertien_Aandachtsoefeningen1.pdf) te beoefenen. Voor mensen zoals ik bestaat de gelegenheid om eerst als kennismaker en daarna als aspirant zich voor te bereiden op het aannemen van de veertien Aandachtsoefeningen.
Afgelopen weekend was mijn eerste kennismakingsweekend in dit traject. Ruim van tevoren kwam het verzoek om een vegan gerecht mee te nemen om te delen tijdens een potluck dinner. Soms ben ik helemaal niet zen, ik schoot in de stress. Wat zou ik maken, wat zou ik meenemen? De bruinebonenburgers? De linzenmoussaka? Uiteindelijk besloot ik heel wat anders te maken: shakshuka. Waarom shakshuka? Geen idee. Ik had er gewoon zin in. Traditioneel is dit een gerecht met eieren, ik besloot die te vervangen door tofu. Het kan ook met kikkererwten.
Ingrediënten shakshuka (hoofdgerecht voor 4, potluckgerecht voor 12)
- Scheut olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 1 eetlepel harissa, of wat minder als je niet van pittig houdt
- 1 flinke theelepel komijn
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- Eventueel 1 theelepel ras-el-hanout
- 3 paprika’s, kleur is niet belangrijk, in stukjes
- 1 aubergine, in stukjes
- 2 blikjes tomatenblokjes, samen zo’n 800 gram
- 1 blok tofu, in blokjes (of een portie gekookte kikkererwten)
- Zout en peper
- Verse koriander of peterselie
- Vegan (Griekse) yoghurt
Vooraf enkele woorden over harissa. Marokkaanse harissa is erg pittig, Nederlandse harissa uit de supermarkt is over het algemeen veel minder pittig. Het is even aftasten hoeveel harissa het gerecht nodig heeft om lekker pittig te zijn, maar niet té pittig. Ik adviseer ½ afgestreken eetlepel pittige harissa of 1 eetlepel milde harissa te gebruiken als er kleine kinderen mee-eten. Zo niet, gebruik dan het dubbele.
Fruit de ui glazig in de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Voeg dan de knoflook en de harissa toe en bak die even mee. Vervolgens gaan de paprika en de aubergine in de pan, blijf roeren om aanbakken te voorkomen. Voeg ook de kruiden toe en bak ze mee. Vervolgens gaan de tomatenblokjes erbij, en zout en peper naar smaak (ongeveer 1-2 theelepeltjes zout). Roer alles goed door, doe een deksel op de pan, en laat de saus minstens 10 minuten sudderen op het kleinste pitje. Langer mag ook, de saus wordt van lang sudderen lekkerder. Traditioneel zouden en nu kuiltjes in de paprikasaus gemaakt worden waarin eieren worden gepocheerd, maar ik heb stukjes tofu voorzichtig erdoorheen geroerd.
Nu kan de shakshuka ofwel in de oven worden afgebakken, met nog een scheutje olijfolie erbovenop, ofwel je laat de shakshuka als stoofschotel nog minstens 10 minuten stoven, of langer. Proef of de shakshuka zout en pittig genoeg is, voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Druppel er op het laatst eventueel nog wat goede olijfolie overheen: tofu bevat in tegenstelling tot eieren nauwelijks vet.
Maak ondertussen couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Serveer de shakshuka met de couscous, een beetje vegan (Griekse) yoghurt en een beetje koriander of peterselie.
Het was geweldig om bij het potluck dinner een beetje van 12 heel verschillende veganistische gerechtjes te kunnen opscheppen. Voordat we aan de maaltijd begonnen, werden de vijf contemplaties gereciteerd:
De Vijf Contemplaties (zie https://www.aandacht.net/beoefening/basis-oefeningen/eten)
We worden uitgenodigd om in aandacht te eten, ons bewust te zijn van het voedsel en de vrienden om ons heen. Laten we ons niet verliezen in onze gedachten. Vrienden, luister naar de bel en sta stil bij de Vijf Contemplaties:
- Dit voedsel is een geschenk van de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en hard werken.
- Laten wij in dankbaarheid en aandacht eten, zodat dit voedsel werkelijk aan ons is besteed.
- Laten wij onze onzorgvuldige gewoontes transformeren en leren in alles de juiste maat te vinden.
- Laten wij met mededogen eten, zodat we het lijden van levende wezens verminderen, niet langer aan het proces van opwarming van de aarde bijdragen en onze kostbare planeet beschermen en helen.
- We nemen dit voedsel aan zodat we de verbondenheid in onze Sangha kunnen versterken en ons ideaal van dienstbaarheid aan alle levende wezens voeden.