Het bezoek van de Tibetaanse geestelijk leider Dalai Lama aan Bodh Gaya, India, is om tal van redenen ‘belangrijk’, meldt Tibetan Rights Collective. Het bezoek moet ‘dienen als een gelegenheid voor de wereld om ervoor te zorgen dat de Tibetaanse kwestie niet wordt vergeten.
Meer dan 8.000 buitenlanders uit 39 landen schreven zich in voor de lering, waaronder groepen boeddhistische monniken uit Sri Lanka, Thailand en Myanmar.
De oprichting van het Dalai Lama Centrum voor Tibetaanse en Indiase Oude Wijsheid zal zich richten op ‘de Indiase tradities die in de 7e eeuw in Tibet wortel hebben geschoten en later door de Dalai Lama’s zijn beoefend en verspreid, is een manifestatie van de belangrijke rol die de Dalai Lama heeft gespeeld bij de bescherming van de Indiase wijsheid en toont ‘sterke en lopende Indo-Tibetaanse banden. ‘Het centrum is het product van de vierde levensverbintenis van de Dalai Lama en zal een van de meest geloofwaardige leercentra in zijn soort zijn.
Het bezoek van de Dalai Lama aan Bodh Gaya komt op een moment dat de Chinese Communistische Partij (CCP) zich probeert te mengen in de reïncarnatie van de Dalai Lama, Tibetaanse kinderen naar kostscholen in koloniale stijl stuurt en Tibetaanse scholen en kloosters sluit, aldus het nieuwsbericht.
Op de eerste dag van het onderwijs over Nagarjuna’s Commentaar op Bodhicitta op de Kalachakra Teaching Ground in Bodhgaya, deelde de Dalai Lama zijn boodschap van vrede vanaf de plaats waar Boeddha Shakyamuni twee millennia geleden verlichting bereikte, meldde Tibetan Rights Collective. De Dalai Lama zei dat de beoefening van bodhichitta de essentie is van alle leringen van de Boeddha. De Dalai Lama begon het tweede onderricht met het reciteren van Mani- en Tara-mantra’s om de verspreiding van COVID-19 in te dammen.
De vertegenwoordigers van het project ‘Flame of Hope’ overhandigden de Dalai Lama een lantaarn, waarvan de vlam was aangestoken van de vredesvlam in Hiroshima. Het project met de slogan ‘One Earth–One Prayer–One Flame’ wil de wereld veranderen door ‘de vonk van hoop op vrede in kinderharten aan te steken’. Tijdens zijn bezoek aan Bodhgaya herhaalde Dalai Lama zijn oproep voor een kernwapenvrije wereld. De Dalai Lama benadrukte het belang van het cultiveren van Bodhichitta en een begrip van leegte terwijl men in Bodh Gaya is, waar Boeddha en andere grote meesters in het verleden hebben geoefend, aldus het nieuwsbericht.
Dalai Lama sprak over het idee van ‘leegte’ zoals uitgelegd door de Indiase boeddhistische filosoof Nagarjuna toen hij zijn lezing van Nagarjuna’s ‘Commentaar op de ontwakende geest’ hervatte; ‘net zoals zoetheid de aard van melasse is en hitte de aard van vuur, is de aard van alle verschijnselen leegte.’