Milieudefensie, de Waddenvereniging en ruim 400 mensen voeren zaterdag 26 november actie tegen de voorgenomen gaswinning onder de Waddenzee door Shell. Shell wil daar boren zodra het een vergunning krijgt van de overheid. Boren is niet alleen slecht voor de natuur, de bewoners zijn er tegen en het is niet in lijn met het vonnis van de rechter Shell in de Klimaatzaak vorig jaar mei.
De actie begint om 14:00 uur bij het beeld ‘Wachten op hoog water’ op de Waddendijk in Holwerd, vlakbij het Friese Ternaard. Er zijn diverse sprekers, zoals bewoner Jikke de Wit (12 jaar) en wetenschapper Leo van Kampenhout, ook actief bij Extinction Rebellion. Actiegroep ‘de Luchtfietsers’ arriveert per fiets en ook burgemeester Inneke van Gent van Schiermonnikoog komt.
Bewoners en activisten bouwen met zandzakken een dijk van ongeveer 1 meter hoog. Daarna vormen ze met ruim 400 personen een menselijke slinger naast het beeld ‘Wachten op hoog water’. De slinger en de zandzakken staan symbool voor strijd tegen de gevaarlijke zeespiegelstijging die door klimaatverandering wordt veroorzaakt. De deelnemers komen uit onder meer Eindhoven, Leeuwarden, Groningen, Amsterdam en uit Duitsland, waar ook actie wordt gevoerd tegen gasboringen in de Wadden.
Frank Peterse, Waddenvereniging: “Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over de aanvraag van Shell voor deze nieuwe aardgaswinning onder de Waddenzee. Er zijn bijna 20 juridische, politieke en wetenschappelijke redenen waarom een vergunning niet gegeven kan worden. Het wordt tijd dat Shell zelf een betekenisvol besluit neemt en zich niet langer verschuilt achter de overheid. Een beschermd UNESCO werelderfgoed is geen plek om nieuwe aardgaswinning te starten!”
De Friese Luchtfietser Dirk Kuiken doet mee aan de actie in Holwerd en fietst zaterdag met zijn groep vanaf Leeuwarden naar het protest: “Ik ben opgegroeid bij het Wad. Dat een besluit om gas te boren onder dit unieke gebied – waar miljoenen dieren en planten van afhankelijk zijn – nog op tafel ligt, is ronduit bizar en doet mij pijn. Het opboren van gas zorgt voor bodemdaling, we hebben in Groningen gezien hoeveel schade er is aangericht. Het oppompen van gas leidt tot opwarming van de aarde, waardoor de zeespiegel nog harder stijgt. De Wadden dreigen zo nog deze eeuw te verdrinken.”
Nine de Pater, campagneleider Milieudefensie: “De rechter was vorig jaar tijdens de Klimaatzaak heel duidelijk: als Shell dat vonnis niet uitvoert brengt het bedrijf mensenlevens in gevaar. Naar nieuwe velden boren in de Wadden, in Argentinië, in Togo, of waar ook ter wereld kan niet meer. Boren in de Wadden is een klap in het gezicht van de rechtsstaat en Shell veroorzaakt daarmee gevaarlijke klimaatverandering.”
Hoe laat: van 14:00 tot 16:00 uur
Wanneer: 26 november 2022
De actie is in goed overleg met de lokale natuurbeheerders georganiseerd en de natuur zal op geen enkele manier verstoord worden.