Het Britse Hooggerechtshof, de hoogste rechterlijke instantie van het Verenigd Koninkrijk, heeft een verzoek van WikiLeaks-oprichter Julian Assange (50) om beroep aan te tekenen tegen een beslissing om hem uit te leveren aan de VS om te worden berecht voor spionage, afgewezen. Het Hof vindt dat de zaak ‘geen betwistbaar rechtsvraagstuk opleverde’.
Assange probeert al jaren een proces in de VS te voorkomen op grond van een reeks aanklachten in verband met de publicatie van geheime documenten door WikiLeaks. Een lagere Britse rechter verwierp eerder het uitleveringsverzoek omdat hij vreesde dat Assange waarschijnlijk zelfmoord zou plegen in een Amerikaanse gevangenis. Echter de Amerikaanse autoriteiten gaven later de verzekering dat de oprichter van WikiLeaks humaan zou worden behandeld. Het Hooggerechtshof vindt die toezegging voldoende.
De VS wil Assange berechten omdat hij volgens de aanklagers op onwettige wijze de Amerikaanse legerinlichtingen analist Chelsea Manning hielp bij het stelen van geheime diplomatieke en militaire bestanden, die later door WikiLeaks werden gepubliceerd. Echter Assange’s aanhangers en advocaten betogen dat hij handelde als journalist en recht heeft op de bescherming van het Eerste Amendement van de vrijheid van meningsuiting voor het publiceren van documenten, die Amerikaanse militaire wandaden in Irak en Afghanistan blootlegden.
Sinds 2019 wordt Assange vastgehouden in een zwaarbeveiligde gevangenis in Londen en vecht hij zijn uitlevering aan de VS aan. Hij verbleef zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen maar die hief zijn onschendbaarheid op.
Bert Dorrestijn zegt
Dit zijn de uitwassen van onze democratie. Het gesol met een journalist die misstanden aantoont en geen enkele bescherming geniet… triest dat deze man de prijs betaald voor wat wij eigenlijk allemaal al wisten.
kees moerbeek zegt
Gezichtsverlies en machtspolitiek. Laat de democratie erbuiten.