Mark Schalken is zenboeddhist, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar en vindt nu ook onderdak in Het Atelier van het Boeddhistisch Dagblad. Hij doceerde o.a. aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Met zijn bureau de ‘Ruimte ontwerpers’ maakt hij sinds 15 jaar websites en boeken rond de thema’s zorg, cultuur, onderwijs en spiritualiteit. Sinds de jaren negentig woont hij in Amsterdam en beoefent zenmeditatie bij zijn leraar Nico Tydeman.
Na het Zuyderzeecollege studeerde de uit Emmeloord afkomstige Schalken aan de Design Academy in Eindhoven en de kunstacademie in Breda. Hij woont en werkt tegenwoordig als grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar in Amsterdam.
In de zomer van 2012 was hij vier maanden gastkunstenaar bij Kloosterhotel Zin in Vught. Gekomen zonder plan, liet hij zich inspireren door de natuur en vele onverwachte ontmoetingen. Het boek ‘Wat speelt er?’ toont de resultaten: fotoseries, inktschilderingen, ruimtelijk werk, en een serie 24-uurs retraites, waarbij hij met onbekende gasten een dag in het gastatelier doorbracht. Verbeelding als open ontmoeting en ongewis proces, op papier en in levende lijve. Dat is de verbindende thematiek in zijn werk.
Op 19 september 2014 presenteert hij zijn eerste fotoboek: zijn poëtisch fotoboek ‘Polderlichaam, jongensjaren in de Noordoostpolder’. Een boek met beeldverhalen over de Noordoostpolder . Sinds twaalf jaar komt Schalken geregeld terug naar de polder om te fotograferen. Afgelopen zomer rondde hij zijn boek af met fotosessies van de aardappeloogst bij biologische boer Digni van den Dries en portretten van enkele homojongeren uit Emmeloord.
‘Mijn zwart-wit foto’s zijn soms helder als het polderland, dan weer dromerig of duister van sfeer. De wisselwerking tussen onze omgeving en onze binnenwereld is een belangrijk thema. Hoe is het om je dromen te ontdekken, om bij een groep te willen horen of je eigen weg te zoeken?’
De veelzijdige Mark Schalken was ook een van de vier kunstenaars die in maart en april 2014 deelnamen aan het door Elisabeth ter Borg, Agnes Sommer en Joop Hoek georganiseerde vriendelijk experiment Boeddha in de Linie. Mark, Leen Kalden, Airco Caravan en Raoul de Leo brachten ieder twee weken door in een atelier en bomvrije bunker in Werk aan het Spoel langs de rivier de Lek in Culemborg. Emil van Zuylen van de boeddhistische omroep maakte een film over dit project dat op 14 september 2014 is/wordt uitgezonden door de BOS.
Mark Schalken kwam met alleen een rugzak naar Werk aan het Spoel en haalde ter plaatse zijn materiaal- hout en wilgentenen, waarmee hij bijzondere installaties bouwde, zo fragiel en tegelijkertijd zo krachtig. Ze voeden de omgeving en brengen lucht in het soms sombere landschap langs de Lek. Van zijn werk liet hij door Emil van Zuylen een korte, bijzondere film maken.
Deze tekst verscheen eerder, in september 2014, in het BD.