Dennis Kollaard (34) is de dorpsdichter van het Brabantse Someren. Sinds 5,5 jaar beoefent hij aikido, een Japanse krijgskunst. ‘Die me kennis laat maken met mijn innerlijke ik als zijnde zen in beweging. Het boeddhisme is een andere levensles voor me waarmee ik mijn aanwezigheid op deze wereld wil verrijken.
Het boeddhisme spreekt me sinds enkele jaren aan. Het is een schat aan levenslessen waarin het leven al haar puurheid toont. Ik heb in de loop der jaren al een kleine bibliotheek aan boeken over het boeddhisme aangeschaft waarin ik vind wat ik zoek. Het boeddhisme betekent voor mij het ware leven die ik als geïnteresseerde graag ervaar. Ik wil mezelf geen boeddhist noemen maar ben zeer geïnteresseerd.
In 2003 bezocht ik seminars van de Dalai Lama in de sporthal in Bercy in Frankrijk. Deze bijeenkomsten waren een unieke ervaring die mijn hart verwarmden en mijn interesse in het boeddhisme deed toenemen.
Ik ben gaan dichten omdat ik kennis maakte met de poëzie van de oude meesters. Ik heb bundels van bijvoorbeeld Marsman; Slauerhoff en Kopland. Ik raakte daardoor zo gefascineerd dat ik het zelf wilde proberen. De Nederlandse taal heeft me altijd gefascineerd. Ik schreef met veel plezier en zo mooi mogelijk.
verdreven van je moederschoot
maar bovenal je liefde
keek ik nog achterom
ondanks ‘t mijn hart doorkliefdede wereld waarvoor je me behoedde
me beschermde voor daarbuiten‘t heeft me toch volwassen gemaakt
al huilde ik tranen met tuiten
In 2011 ben ik begonnen met het schrijven van verhalen die maandelijks gepubliceerd worden in het dorpsblad dat iedere inwoner ontvangt.
In dat jaar is ook mijn interesse ontstaan voor de dichtkunst. Als ware het een experiment ben ik begonnen met het schrijven van gedichten welke goed ontvangen werden door vrienden en naasten. In 2012 bundelde ik de gedichten tot een boek waarmee ik debuteerde op 25 mei 2012. Het boek, ‘Dichter bij poëzie, inspiratie uit het dagelijks leven’ waarin een zestigtal gedichten staan.
In 2013 en 2014 heb ik in samenwerking met de plaatselijke bibliotheek een poëzieavond georganiseerd waaraan gerenommeerde dichters deelnamen.
2014 is tevens het jaar waarin ik uitgeroepen ben tot eerste dorpsdichter van Someren. Ik zal een jaar als ambassadeur van de dichtkunst optreden en proberen Somerenaren te interesseren voor poëzie.
Regelmatig sta ik ergens op de planken in den lande. Zo nam ik deel aan de poëzieavond in de bibliotheek van Helmond op uitnodiging van Wim Daniëls in februari 2013. Heb ik voorgedragen op het Groot Letterfestival in april 2014 en op Hemelvaartsdag 2014 in Haarlem, georganiseerd door de Haarlemse Dichtlijn. De gedichten die ik schrijf gaan over alledaagse zaken, zijn luchtig en herkenbaar.
De natuur en in het bijzonder de dieren zijn voor mij en mijn vriend zeer waardevol. Met zeven katten en een kleine veestapel, bestaande uit een kalf; een varken; kippen en een schaap maken ze ons tot heuse hobbyboeren. Vooral de katten doen me veel, vertroetel ze graag en vind het fijn als ik ’s avonds met een kat op schoot de avond vier.’
Met een knipoog naar het tweehonderdduizend bezoekers tellende landelijke evenement ‘Kom in de kas’ hielden zes jaar geleden enkele homoseksuele boeren en tuinders hun ‘Kom uit de kast’. Het initiatief gaat uit van de homoclub Gayfarmer, waarin homo’s en lesbiennes die werkzaam zijn in de agrarische sector zich verenigd hebben. Toon Kanters en zijn partner Dennis Kollaard zijn actief lid van Gayfarmer dat landelijk ruim zestig leden telt, van wie er vijftien in Brabant en Noord-Limburg wonen. De club telt twee vrouwen. De leden treffen elkaar vier keer per jaar tijdens een uitstapje naar een agrarisch bedrijf. En verder helpen ze elkaar of anderen als ze worstelen met problemen rond hun homoseksualiteit.
Klik hier om meer te weten over het werk van Dennis.
Deze tekst werd eerder, in september 2014, voor het eerst in het BD gepubliceerd.