Dag van de Arbeid moet niet gaan over veeleisend ‘meer banen’ of hogere lonen. Dag van de Arbeid moet strijden voor de emancipatie van onnodige arbeid, onvrijwillige arbeid, uitgebuite arbeid. Het moet een feest voor de vermindering van de arbeidstijd, het krijgen van meer vrije tijd, meer vrijheid buiten de marktwerking.
Het basisinkomen zal de realisatie van een nieuw contract tussen werkgever en werknemer geven, met inbegrip van de emancipatie van de werknemer om hun eigen werkgever te worden. Het zou betekenen dat een nieuw tijdperk van innovatie en ondernemerschap, waar iedereen vrij is om de doelen die zij wensen uit te oefenen en na te streven, en al het werk zou kunnen worden erkend voor zijn maatschappelijke waarde, in plaats van alleen betaald werk zoals het nu is. Basisinkomen is de toekomst van de arbeidersbeweging, en we moeten allemaal samen nu streven naar het beleid in de 21e eeuw.
Een groot deel van de werkende mens staat onder druk. Vast werk wordt flexibeler. Automatisering en robotisering zullen menselijk werk steeds meer verdringen. Hoe moet de werkende mens zich de komende jaren organiseren en wat is de nieuwe onderhandelingspositie?
Na aanleiding van VPRO’s Tegenlicht worden er door het land Meet Ups georganiseerd. Het is een prima gelegenheid om op deze Meet Up’s de relatie tussen vakbond en basisinkomen ook naar voren te brengen en te benadrukken. Dit zal zeker vruchten afwerpen. Het gaat hierbij om de toekomst van de vakbonden en de relatie met het basisinkomen.
Er zijn punten om naar voren te brengen:
De huidige arbeidssituatie met o.a. ZZP’ers tegen wil en dank, die ook nog eens geen sociale zekerheid kunnen opbouwen voor zichzelf zal er in de toekomst ook weer anders uit gaan zien. Zeker als het basisinkomen een feit is. Hoe precies weten we nog niet dat er verschillende collectieven zullen ontstaan als coöperatie of associatie of anderszins lijkt zeker.
-dat de toekomst van de vakbeweging juist door achter het gegarandeerde basisinkomen te gaan staan verzekerd zal zijn omdat zij dan solidariteit betuigt met iedereen in de samenleving en niet alleen hun eigen kliekje en dat de vakbeweging dan minstens even hard nodig is als vroeger om de solidariteit onder de werknemers te bevorderen en zo de onafhankelijkheid ten opzichte van hun werkgever waar te maken. Want zonder solidariteit valt de hele onderhandelingspositie van een werknemer in het water. Voor hem of haar tien anderen als haar/hem de arbeidsvoorwaarden niet aanstaan maar anderen zich daar niets aan gelegen laten liggen
-dat het gegarandeerde basisinkomen er niet komt als alle voorstanders er niet als één mens achter gaan staan en zo druk uit gaan oefenen op de bestuurders van ons land.
Bij de vakbond komt het woord basisinkomen steeds vaker over de lippen van mensen die zich uitspreken en zich voorstander van een basisinkomen verklaren.
Verkiezingen: zes Nederlandse politieke partijen met in totaal 36% hebben iets met basisinkomen.
Schotland
Vier van de vijf partijen in Schotland zijn voor invoering van basisinkomen! Op 6 mei zijn de verkiezingen. Groenen, Liberaal-democraten (D66), Labour (PvdA) en de SNP (Schotse nationalisten, die een onafhankelijk Schotland in de EU willen) zijn voor! Alleen de conservatieve partij van Schotland is tegen.
Zolang Schotland deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk is het niet mogelijk om tegen de wil van de Britse regering in Londen een basisinkomen in te voeren. Londen gaat over sociale zekerheid en de meeste belastingen.
Zwitserland
Hier heeft een petitie voor een tijdelijk basinkomen van 6 maanden voor iedereen in Zwitserland in heel korte tijd 91.000 handtekeningen gekregen.
Canada
Op het jaarlijkse partijcongres in april heeft een overgrote meerderheid van de afgevaardigden een motie aangenomen dat Trudeau een basisinkomen moet invoeren. Aan de vooravond van deze partijbijeenkomst verscheen een rapport van het begrotingsbureau van het Canadese parlement dat een basisinkomen de armoede in Canada zou halveren. Trudeau wil niet aan een basisinkomen, maar de druk stijgt.