Spel is een algemeen menselijke kwaliteit. Dus is daar vast wel een politieke partij van te maken.
De leiders, leden en kiezers zijn allen mensen, en dus per definitie spelers, zelfs als ze zich dat niet bewust zijn. Bij de Spelpartij is iedereen zowel kandidaat als kiezer. De partij telt zeventien miljoen volksvertegenwoordigers.
Nu nog een partijprogramma en een visie op de rol van macht.
Op bladzijde nul van dat partijprogramma staat de slogan van de partij: ‘Wees Speels!’. Wat betekent dat? Simpel: dat je consequent speelt met alternatieven. Daarom is Lijst 38 geheel anders dan de andere partijen, want voor elk van die 37 zijn de andere 36 het alternatief en daar valt in de verkiezingsstrijd niet mee te spelen. Hooguit daarna aan de speeltafel van de kabinetsformatie.
Bladzijde 1 van het programma vermeldt het voornaamste speelgoed: waarden. Het meest fundamentele spel met alternatieven is dat met het repertoire aan waarden. Omdat spel een algemeen menselijke kwaliteit is, komt de Spelpartij uit bij medemenselijkheid als basiswaarde. Het speelveld is daarom de hele wereld.
De rest van het partijprogramma bestaat uit het normenspel, de toepassing van het waardenspel op concrete beleidsvraagstukken. De wereldwijde blik vestigt de aandacht op vraagstukken rond klimaat, migratie, oorlogen en eerlijke welvaartsverdeling.
Tenslotte de rol van macht. De aandacht voor het spel met alternatieven, waarden en normen leidt tot een speelse kijk op de uitoefening van macht. Die benadering verschilt nogal van de gebruikelijke praktijk.
Want daarin is de macht van de burgers dat zij eens in de vier jaar het parlement en daarmee de regering kiezen. De Spelpartij vindt dat daarmee het spelvermogen van de kiezers wordt geminacht. Deze partij breidt het Parlement daarom uit tot een frequente volksvergadering. In de stichtingsbijeenkomsten van de Spelpartij spelen alle stemgerechtigden het eerste spel van de ware democratie.
Stemt allen lijst 38!