Het bestuur van de faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen (FVG) in het Vlaamse Wilrijk heeft aan de verhuurder van kasteel Ieperman GO! uitstel gevraagd om de huurovereenkomst per 31 augustus te beëindigen. De brandveiligheid van het pand is niet in orde en daarom wil GO! het kasteel verkopen. FGV beschikt over onvoldoende financiële middelen om het gebouw zelf te kopen, ze is al 35 jaar huurder van het pand.
De voorgenomen beëindiging kwam voor het bestuur van de internationaal geprezen faculteit als een complete verrasing. Rector Chris Vonck kan het nauwelijks bevatten. ‘Op 31 augustus moeten we eruit, nog vóór de herexamens die in september vallen. En wat gaat er gebeuren met onze bibliotheek van 20.000 boeken?’ Voorzitter Erik Dralans: ‘Die boeken wil ik echt niet zien eindigen in een container. Je verhuist ze niet zomaar gauw naar een andere plek. Misschien kunnen we samenwerken met andere instituten of een opdeling maken in thema’s, ‘ zeggen beiden in een interview met het dagblad PZC.
De FVG is de creatie van wijlen Sitoku Peel, priester van de Jodo Shinshu tempel in Antwerpen. Vorig jaar nog vierde de onafhankelijke instelling – ze behoort tot geen enkele zuil, ideologie of kerk – haar 40ste verjaardag. De faculteit is internationaal befaamd, en ook in Vlaanderen, waar het gaat over het diepgaand en uitgebreid studeren over alle grote godsdiensten en levensbeschouwingen van een hoge orde.
Het bestuur van de faculteit denkt zeker twee jaar nodig te hebben om een ander onderkomen te vinden. Al eerder kwamen er verzoeken van de verhuurder het pand te verlaten, maar daar werd een oplossing voor gevonden. Nu is de opzegging serieuzer. Een woordvoerder van GO! zegt dat de FGV al jaren op de hoogte is dat het kasteel maar een tijdelijk onderkomen is. Het kasteel wordt verkocht omdat het niet meer voor het geven van onderwijs geschikt is. Van de opbrengst wil GO! een nieuw pand laten neerzetten in Wilrijk.
De toekomst van de faculteit is onzeker. Een optie is te verhuizen naar een ander pand met voldoende ruimte voor de bibliotheek. Of overstappen op het geven van digitale lessen of de faculteit opheffen. Dat zou ook het einde betekenen van het wetenschappelijk tijdschrift de Acta Comparanda.
De FVG in Wilrijk (Antwerpen) is een zelfstandige, niet-erkende faculteit die in 1980 werd opgericht met als doelstelling: het op internationaal universitair niveau inrichten van de vergelijkende studie der godsdienstwetenschappen en van het wetenschappelijk onderzoek op het vlak van de religies en wereldbeschouwingen. De tegenwoordige en toekomende leden verklaren plechtig dat de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen aan geen enkel leerstelsel onderworpen is. De meest absolute verdraagzaamheid zal voorgaan bij de betrekkingen tussen de leden en de bij de opzet betrokkenen.
De FVG is geen erkende instelling van hoger onderwijs in Vlaanderen en is derhalve niet gemachtigd om officieel erkende diploma’s af te leveren.
Op 23 februari 2006 werd tussen de faculteit in Wilrijk en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een raamovereenkomst afgesloten voor samenwerking op gebied van onderwijs, bibliotheek, logistiek en dergelijke. Deze overeenkomst werd in 2016 beëindigd en er is momenteel geen samenwerking meer tussen FVG en VUB.
Ieder jaar publiceert de FVG Acta Comparanda, een bundel van essays en studies op academisch niveau in deze disciplines. Elk jaar worden verschillende symposia en internationale conferenties gehouden in het kader van wetenschappelijk onderzoek en voor de uitwisseling van expertise.