Het is al weer augustus en dat betekent dat we inmiddels drie-en-een-half jaar in Thailand wonen, waarvan twee in ons Baan Din (huis van aarde) zoals de Thai dat noemen. Achteraf beseffen we dat het leuk was geweest om ieder jaar op dezelfde dag een foto vanaf hetzelfde standpunt te maken, maar helaas, ook in Thailand kijk je achteraf een koe in haar kont, hoewel ze hier spreken van mong pai tie waw nai toed koh. Ik vrees dat ze vreemd staan te kijken als ik die uitdrukking gebruik, dus ik ga dat maar niet proberen.
Omdat het toch leuk is om te laten zien hoe ons landje is veranderd hebben we min of meer vergelijkbare foto’s gezocht die telkens in augustus gemaakt zijn. We hebben een klein beetje gesmokkeld, en de belichting en bewerking zijn ook telkens anders, maar wie de vorige blog gelezen heeft snapt dat we daar geen punt van maken. En omdat we in augustus 2017 de vijver al uitgegraven hadden beginnen we met een foto uit mei, toen we de grond net gekocht hadden.
En omdat ik het mezelf deze keer toch makkelijk aan het maken ben nog maar een paar foto’s van vandaag.
Joost zegt
Mooi ontwikkeling,wat zijn de rose palen bij vijver in 2019. In 2020 zijn ze weg?
Francois La Poutre zegt
Wij noemen ze de vlaggen van Marieke. Het zijn 2 smalle rood-zwarte vlaggen van zo’n 14 meter lang. In de onderste helft zit een tunnel waar we een lange bamboe in hebben geschoven waarmee we de vlag overeind zetten. Momenteel zijn er zowat dagelijks onweersbuien die vergezeld gaan van harde wind. Nadat al een paar keer zo’n bamboe was geknakt halen we uit voorzorg de vlaggen omlaag. Als je goed kijkt kun je er een in het gras zien liggen op de 2020 foto. Hij is in een jaar lang zon wel veel fletser geworden.
De vlaggen zijn gemaakt door kunstenares Marieke Jacobs uit Venray. Ze heeft er tientallen gemaakt (naast veel ander prachtig werk) die vaak op buiten-exposities en kunstmanifestaties wapperen. De Thai uit het dorp keken er wel wat vreemd naar. In Thailand hebben dat soort uitingen meestal een bedoeling en die was ze hier niet duidelijk. Gelukkig konden we duidelijk maken dat het gewoon versiering is. Rare jongens, die Nederlanders, dat wel.