Minstens een week voordat de Chinese president Xi Jinping op 12 oktober in Kathmandu, Nepal zou aankomen, waren Nepalese veiligheidstroepen al zeer waakzaam en hielden zij tientallen mensen aan, vooral Tibetaanse vluchtelingen die in Nepal verblijven. Maar ook een aantal Nepalezen die op de situatie in het door China bezette Tibet wezen werden gevangengenomen.
Twee van de arrestanten zijn een 14-jarig Nepalees meisje en een 65-jarige Nepalese vrouw die beiden door de politie werden vastgehouden vanwege hun kleding en accessoires. De tiener droeg een shirt met de tekst “Free Tibet” en de vrouw droeg een tas met Tibetaanse letters die ze niet kon lezen. Het meisje is 2 dagen vastgehouden maar is volgens de politie niet mishandeld. De politie zegt dat de arrestaties deel uitmaken van veiligheidsmaatregelen- met het oog op een high-profile bezoek. Tijdens het bezoek van Xi aan Nepal werden ongeveer 25 mensen vastgehouden.
De Nepalese politie arresteert regelmatig Tibetanen in Kathmandu voor “verhoor” tijdens zulke spraakmakende bezoeken van Chinese ambtenaren en verhoogt het toezicht op Tibetaanse vluchtelingennederzettingen tijdens culturele vieringen zoals het Tibetaanse Nieuwjaar of de verjaardag van de Tibetaanse geestelijke leider in ballingschap de Dalai Lama. Maar de politie lijkt haar arrestatieradius te hebben vergroot door zelfs Nepali die vanwege hun etnische afkomst op Tibetanen lijken en in de buurt van Tibetaanse nederzettingen wonen, in hechtenis te nemen.
Alle burgers hebben recht op een politieke mening en het recht om het buitenlands beleid van Nepal te bekritiseren en te protesteren, ongeacht wat het formele standpunt van het land is over bepaalde kwesties, zeggen rechtenactivisten. “Spreken over Tibet of Kasjmir in Nepal is geen misdaad omdat het de soevereiniteit van Nepal niet ondermijnt”, zegt Taranath Dahal van Freedom Forum, een organisatie voor burgerlijke vrijheden. “Het was absoluut verkeerd om mensen lastig te vallen voor wat ze zeiden of droegen”.
Mensenrechtenactivisten zeggen dat de arrestatie van Nepalese burgers en Tibetanen eerder deze maand voor en tijdens het bezoek van Xi eenvoudigweg het gevolg was van de houding van Nepal ten opzichte van Tibetaanse vluchtelingen in Nepal, die in de loop der jaren is verhard.
Ruud van Bokhoven zegt
Wordt Nepal in de loop der tijd een 2e Tibet.
Langzaam dringt het communistische China Nepal binnen en de autoriteiten van Nepal reageert hetzelfde als die van Hongkong en worden omgekocht door het land die schandelijk omgaat met de bevolking en waar vrijheid en een eigen mening niet op prijs wordt gesteld en zwaar wordt afgestraft.
Free Tibet en hoop dat ik straks ook niet zal zeggen, “Free Nepal”
Namesté.