In een poging om ook een jong publiek kennis te laten maken met het boeddhisme is vorige week in de 400 jaar oude Kodaiji tempel in Kyoto, Japan, Mindar, de eerste boeddhistische robot ter wereld in werking gesteld. De androïde godheid, die gemodelleerd is naar Kannon, de boeddhistische godin van barmhartigheid, spreekt een tekst uit van 25 minuten die gebaseerd is op de Hartsoetra.
Mindar is een eindproduct van een samenwerking tussen de Kodaiji tempel en professor Hiroshi Ishiguro, verbonden aan de Universiteit van Osaka. Hun samenwerking, die $909.090 kostte, resulteerde in de creatie van Mindar, een levensgrote geslachtsneutrale robotachtige godheid, gemaakt van silicium en aluminium die zijn ogen, handen en torso kan bewegen.
Volgens de traditionele boeddhistische leer transformeert Kannon in verschillende vormen door de eeuwen heen om mensen te helpen de leer van Boeddha te begrijpen. Mindar is daar volgens de ontwerpers een moderne versie van.
Daishin zegt
Het lijkt mij een goede zaak zo’n android robot. Die kan je zo programmeren dat die met zijn handen van vrouwen afblijft, niet zijn leerlingen uitbuit of mishandelt.
Alleen te hopen dat die geen virus oploopt of gehackt wordt.