Hobbelige paden
leiden vaak naar
de mooiste bestemmingen
Uit de maalstroom – voor een goed doel met een kringloopfiets naar de Noordkaap. Het ‘wat’ stond vast. Eva Van Tulden: ‘Het ‘waarheen’, ‘waarvoor’ en ‘waarom’ ook. Het ‘hoe’ bleef een open vraag waarop een antwoord zich iedere dag zou aandienen. Op mijn 60ste stapte ik uit de maalstroom en ging meer in overeenstemming met het hart leven.
Ik kocht een fiets bij de kringloopwinkel en maakte een tocht van Antwerpen naar het noordelijkste punt van ons continent, de Noordkaap. Geen vrijblijvende tocht, maar fietsen voor een beursstudentenproject op het godvergeten eiland Bubaque (Guinee-Bissau). Ik vervolgde gewoon van dag tot dag de noordwaartse route. ‘s Ochtends vertrok ik en ’s avonds zag waar ik uitkwam. Eenvoudig overleven om de verloren rust in hoofd en hart terug te vinden. Een zoektocht naar mijn ‘ware zelf’: de tocht had tevens een spiritueel karakter.
Deze Dhammatalk begint zo’n kleine 20 jaar geleden in een Himalayadorpje in Ladakh, India, waar het zaadje geplant werd voor de tocht die ik in de zomer van 2018 ondernam. De Noordkaap was de eerste tussenstop op een hopelijk nog lange bestemd-onbestemde spirituele zoektocht.
Op vrijdag 15 februari geeft Eva Van Tulden in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen, een dhammatalk. Eva is een regelmatige bezoekster van Ehipassiko.
Van jongs af aan vertoefde Eva graag in de natuur. Als kind was zij gek op paarden en na haar middelbare studies werkte ze vier jaar in een manege. Maar ruimere horizonten wenkten en op 22 jarige leeftijd ging zij talen studeren. Tussen twee banen door trok zij zes maanden naar India. Eerst woonde ze twee maanden bij een boeddhistische familie in Ladakh om hen te helpen bij het oogsten. Daarna fietste ze vier maanden door Rajasthan en Gujarat. Terug in België werkte Eva 10 jaar als freelance vertaler en behaalde tussendoor een bachelor filosofie. Haar huidige werkgever , het Humanistisch Verbond, stemde in 2018 in met een halftijdse arbeidsregeling, waardoor zij vanaf 2018 ieder jaar zes maanden werk en, zolang haar fysieke conditie dit toelaat, zes maanden fiets voor een goed doel.