Het ene boeddhabeeld is qua emotie het andere niet. Dat blijkt uit een onderzoek van een team van de Nara Universiteit in Japan. De onderzoekers- 18 studenten, beoordeelden meer dan 200 beelden van de Boeddha op zijn gezichtsuitdrukking, wat het beeld uitstraalde en het Ashura Boeddhabeeld in Nara’s Kofukuji tempel in Japan mag dan wel stil zijn, volgens onderzoekers is het niet van steen. Het is eigenlijk gelukkig – en verdrietig.
Het onderzoeksteam gebruikte kunstmatige intelligentie (AI) om de uitdrukkingen van meer dan 200 boeddhistische beelden te beoordelen. Het Ashura standbeeld, gemaakt in 734 tijdens de Nara periode (710-784), wordt door de Japanse overheid aangewezen als een nationale schat.
De groep onderzoekers onderzocht opnamen van de beelden met Microsoft Corp.’s technologie voor het meten van emoties, ontworpen om menselijke expressies te kwantificeren aan de hand van acht indicatoren, zoals gelukkig, verdriet, boos en neutraal. De resultaten toonden aan dat de meeste van de beelden een neutrale uitdrukking hebben, terwijl het Ashura beeld relatief minder neutraal was, wat betekent dat de uitdrukking dichter bij die van de mens staat. Het ‘droevigheidsniveau’ van het Ashura standbeeld nam toe als je het van de rechterkant bekijkt, terwijl de gelukswaarde hoger was voor foto’s die van de linkerkant genomen zijn.