De centrale Tibetaanse regering in ballingschap (CTA) wil de gespannen relatie met Peking oplossen door middel van een dialoog. Dat blijkt uit het deze week verschenen rapport ‘Tibet was never a part of China but the middle way approach remains a viable solution’, dat zich concentreert op de escalerende Chinese agressie en verslechtering van de mensenrechtensituatie in Tibet.
Premier Lobsang Sangay riep op tot een dringende behoefte aan verbetering van de kwaliteit van leven van de Tibetanen. Hij benadrukte dat het verzet tegen de koloniale repressie een ongekend hoog niveau had bereikt. “De situatie in Tibet is zeer ernstig omdat de Tibetanen onderdrukt worden. Vandaar dat er tientallen protesten plaatsvinden in Tibet. In totaal hebben 152 mensen zichzelf in brand gestoken. In de Freedom of Index van 2016 en 2017 stond Tibet op de tweede plaats van de minst vrije regio’s na Syrië. De internationale organisatie ‘Reporters zonder Grenzen’ zegt op basis van interviews met journalisten in Peking dat het voor een journalist moeilijker is om toegang te krijgen tot Tibet dan in Noord-Korea,’ lichtte Sangay toe.
Sangay stelt dat het rapport duidelijk zegt dat Tibet een onafhankelijk land was en dat het nooit deel uitmaakte van China. ‘Maar we streven naar echte autonomie volgens de Chinese wetgeving. Dat is dus het voorstel dat we hebben. Maar tegelijkertijd hebben we de huidige situatie in Tibet beschreven, waar godsdienstvrijheid, milieuverstoring en sociale discriminatie plaatsvinden.’ Sangay drong er bij Peking op aan om Tibetanen in staat te stellen hun cultuur te beoefenen.