Premier Lobsang Sangay van de Tibetaanse regering in ballingschap heeft donderdag uitgesproken dat het Tibetaanse volk van India en andere Aziatische landen een snelle oplossing voor de Tibetaanse kwestie verwachten. Sangay onderstreept dat een onafhankelijk of autonoom Tibet in het belang is van zowel India als China, als een buffer fungerend tussen de twee grote landen die elkaar wantrouwen en vanwege hun lange, gezamenlijke grens.

Sangay zei dankbaar te zijn voor de steun die hij en de Tibetanen in India van dat land ontvangen. Hij zei te hopen op nog meer betrokkenheid, de Indiase veiligheid hangt volgens hem ook af van Tibet. Toen Tibet onafhankelijk was, waren er geen (Chinese) invallen, zei Sangay. De grensoverschrijdingen zijn sinds 2011 verdubbeld, en China wil in Dokalam een permanente nederzetting vestigen.

De premier wees op het belang van de grote rivieren in Tibet, hij noemt het land de watertoren van Azië. China, India, Pakistan en Bangladesh worden al geconfronteerd met waterschaarste. Ook daarom zouden alle Aziatische landen moeten samenkomen en streven naar de oplossing van de kwestie Tibet.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk