De Rotterdamse maar in Den Haag werkende biologieleraar Anette Olson-Plinck (41) fotografeerde twee jaar lang ononderbroken elke dag de zonsopkomst en –ondergang (dawn & dusk) in Den Haag, Rotterdam, Luxemburg, Portugal en India. De in totaal 731 gefotografeerde dagen zijn nu te koop. De opbrengst is bestemd voor het Tibetan Children’s Village in India (TCV), een organisatie die het Tibetaanse vluchtelingenkinderen mogelijk maakt om onderwijs te volgen.
Anette begon op één januari 2011 met het fotograferen en sloeg –bijna- geen dag over. Een dag was ze zo ziek door een voedselvergiftiging dat haar partner de foto van de zonsondergang maakte. En in India kon ze zes dagen niet fotograferen omdat het ter plekke niet toegestaan was een camera bij je te dragen. Maar verder alle dagen, in weer en wind, en in de zomer tegen vijf uur in de ochtend, fotografeerde zij begin en eind van de dag.
Op één oktober ging haar donatie-website waarop alle foto’s die tot nu toe gemaakt zijn te zien zijn online. Is het project van Anette al opzienbarend en leuk, het wordt nog meer bijzonder omdat belangstellenden voor vijftien euro ook een dag kunnen kopen (‘Own a Day’), waarna ze op de site van Anette geregistreerd worden en de mogelijkheid bestaat een link te laten plaatsen naar de eigen website.
Wil je geen dag kopen, dan bestaat de mogelijkheid om afdrukken te bestellen-tussen de twintig en vijftig euro, of gewoon te doneren. Het doel van de biologieleraar is om minstens tienduizend euro in te zamelen. Ze garandeert dat de volledige opbrengst ten goede komt aan het TCV in India. Veel opnamen maakte Anette vanuit haar raam van haar woning in Rotterdam. Als het somber weer is, gaat ze de straat op. Nu, in de herfstperiode, als de zon laat opkomt en vroeg weer ondergaat, onderbreekt ze haar werk als biologiedocent voor een ogenblik en gaat ze als het daglicht komt of gaat de klas uit om buiten het schoolgebouw een opname te maken.
Anette: ‘Ik ben dit jaar twee keer in India geweest en afgelopen zomer heb ik ook een TCV school bezocht in het noordelijke Ladakh, waar het geld naartoe zal gaan. Op dit moment zijn er ruim veertig dagen verkocht en zit er precies 850 euro in de kas. Het geld zal voornamelijk gebruikt worden om Engelse boeken aan te schaffen voor de bibliotheken. Een grote wens van de kinderen, aangezien de (gast)gezinnen daar geen geld hebben voor eigen boeken.
Ik heb echter nog maar minder dan een maand te gaan, dan sluit ik het project af. Het is behalve uniek ook ludiek en waardevol, ook gezien vanuit boeddhistisch perspectief. Ik noem de zes paramita’s, het ontwikkelen van autonomie, gelijkmoedigheid etc. Mensen die het project willen steunen kunnen op mijn website, die al meer dan veertienhonderd foto’s bevat, terecht. Als ik alle 731 dagen verkoop, ofwel 731 mensen bereid vind om één keer vijftien euro uit te geven, dan haal ik mijn doelstelling. Dat zou toch geweldig zijn.’
Anette vertelt tot haar keus voor de Tibetan Children’s Village te zijn gekomen, vanwege haar werk als docent aan het Haagse Segbroek College. Tegen een verslaggever van het Algemeen Dagblad zei ze: ’Als lerares heb ik weleens te maken met ongemotiveerde leerlingen. Terwijl elders op de wereld kinderen rondlopen die graag naar school willen, maar niet kunnen. Deze organisatie zorgt niet alleen voor onderwijs, maar ook voor opvang en onderdak voor de vele Tibetaanse kinderen in India.’
Contact: info@dawnduskproject.com / +31(0)6 43069256
Dawn & Dusk Project Facebook-pagina: facebook.com/DawnDuskProject