Van de Nederlandse vrouwen heeft 22% tegen de wil en/of gedwongen ervaring met seksueel geweld: manuele, orale, vaginale of anale seks. Dat geldt voor 6% van de mannen. Als ook zoenen en seksueel aangeraakt worden tegen de wil meegerekend worden, heeft 53% van de vrouwen en 19% van de mannen dit wel eens meegemaakt. Vijf procent van de vrouwen en 2% van de mannen heeft seksueel geweld meegemaakt voor hun 12e jaar. Dat blijkt uit cijfers in een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Rutgers kenniscentrum seksualiteit.
Bijna de helft van de mannen (47%) en meer dan de helft (56%) van de vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt, heeft naar eigen zeggen klachten of problemen als gevolg hiervan. Het gaat hierbij vooral om psychische, om seksuele en relationele problemen.
Homo- en biseksuele mannen hebben vaker seksuele ervaringen tegen de wil dan heteroseksuele mannen: 18% versus 6%. Ook is in het afgelopen jaar 25% van de homo- en biseksuele mannen en 15% van lesbische en biseksuele vrouwen uitgescholden vanwege de seksuele oriëntatie. Transgenders, waarvan Rutgers uit eerder onderzoek weet dat ze relatief vaak te maken hebben met verbaal en fysiek geweld, vormden in dit onderzoek een te kleine groep om betrouwbare uitspraken over te doen.
Vrijwel niemand vindt dat aanranding meestal is uitgelokt. Maar als het gaat om het online komen van een naaktfoto worden andere maatstaven gehanteerd: één op de drie mannen en één op de vier vrouwen vindt dat dit je eigen schuld is.
De meeste Nederlanders zijn tevreden over hun seksleven. Meer mannen dan vrouwen genieten van seks, blijkt uit de monitor Seksuele gezondheid in Nederland 2017 van Rutgers, die vandaag wordt gepubliceerd. Vooral mannen van boven de 70 en vrouwen onder de 25 jaar ervaren seksuele problemen. Het onderzoek bevestigt dat seksuele grensoverschrijding veel voorkomt. Een aanzienlijk deel van de homo- en biseksuele mannen is uitgescholden vanwege hun seksuele voorkeur. En bijna iedereen vindt dat seksuele voorlichting op school verplicht moet zijn.
Het onderzoek werd gehouden op basis van een representatieve steekproef van 17.000 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar.