Meer dan drie miljoen Nederlanders combineren elementen uit verschillende religies, vooral onderdelen van het christendom en het boeddhisme. Dit blijkt uit een enquête uit 2015 van religiewetenschapper Joantine Berghuijs aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Slechts drie procent van de ondervraagden ziet zichzelf echter daadwerkelijk als aanhanger van twee of meer religies. Van de 3,1 miljoen Nederlanders die aangeven elementen uit religies te combineren, gaat het vooral om onderdelen van het christendom en het boeddhisme. Dat is ongeveer één op de tien Nederlanders en dat zijn bijvoorbeeld christenen die aan boeddhistische meditatie doen.
Berghuijs stelde in de enquête ook vragen over specifieke religieuze praktijken, overtuigingen, religieus geïnspireerde waarden en normen en sociale verbanden. Uit deze antwoorden blijkt dat zelfs 3,7 miljoen van de volwassen Nederlanders multireligieus is.
De resultaten van het onderzoek suggereren dat ontkerkelijking niet betekent dat religieuze binding met gemeenschappen en tradities zonder meer verdwijnt, maar wel dat deze nieuwe vormen aanneemt. Voor steeds meer mensen vervagen de grenzen tussen religieuze tradities of worden zelfs irrelevant. Berghuijs: “We ontdekten ook dat een aantal mensen moeite heeft om hun manier van religieus-zijn te koppelen aan de grote wereldreligies. Vaak is bij mensen de herkomst van religieuze praktijken niet duidelijk. Ze hechten daar dan ook geen belang aan.”
Annewieke Vroom is universitair docent Comparatieve Godsdienstwijsbegeerte en werkt bij de opleiding Religiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Ze heeft een christelijke achtergrond, maar beoefent ook het zenboeddhisme. Hoe werkt zoiets in de praktijk? En: hoe verklaart zij dat het christendom en het boeddhisme de meest gecombineerde religies van Nederland zijn?
De vergelijking gaat een beetje mank omdat het boeddhisme geen godsdienst is, geen scheppende goden kent, en het christendom wel een godsdienst is en behoort tot de religies.
https://youtu.be/eCkgE-9eE_Y