Mensen die belangstelling hebben voor bijzondere kenmerken van het boeddhisme kunnen dit najaar in Groningen hun hart ophalen. Buddha in Beeld is een presentatie van boeddha- en hindoebeelden, in een sfeervolle ruimte in een Oldambtster boerderij in Bellingwolde. De betekenis van de handgebaren (mudra’s) van de beelden wordt met behulp van informatiekaartjes duidelijk uitgelegd.
Het doel van de manifestatie is meer aandacht te vragen voor de werking en de betekenis van het liefdevol vriendelijke en geweldloze boeddhisme voor mensen in de westerse samenleving. De samenstellers Wim Mulder en Willemien van Heck ervaren het boeddhisme als een coach, als een ondersteuning bij het zoeken naar hun levensweg. Opvallend genoeg grijpen tegenwoordig allerlei therapeutische werkvelden terug op boeddhistische visies.
Elk jaar een thema
De samenstellers proberen dat te bereiken door ieder jaar een thema aan Buddha in Beeld te verbinden. In dit thema wordt telkens een ander inzicht van de Boeddha gekoppeld aan het dagelijks leven van gewone mensen. Centraal in elk thema’s staat de bewustwording van onze gedachten en denkbeelden, die ons werkelijke geluk vaak in de weg staan. We bedenken voortdurend concepten, waarmee we de werkelijkheid interpreteren. De zienswijze van Boeddha kan ons helpen bewust te leven, zodat we in ons dagelijks leven elk moment het onderscheid leren maken tussen leven in illusie, of leven in de werkelijkheid van het hier en nu, zo zeggen de samenstellers.
Het thema dit jaar is terugblikken. Alle thema’s worden dit jaar in één folder in vogelvlucht belicht, met de bedoeling, alle voorbije thema’s opnieuw onder de aandacht te brengen.
Wim (geboren in Rotterdam) en Willemien (geboren in Obbicht, Limburg) wonen nu ruim 35 jaar in Bellingwolde in een monumentale boerderij uit 1869. Negentien jaar geleden hebben Wim en Willemien het idee opgevat om iets te gaan doen met hun belangstelling voor het boeddhisme en de enorme verzameling boeddhabeelden. Al vanaf 1974 neemt het boeddhisme een niet meer weg te denken plaats in in hun leven. Zij vinden dat de tijd rijp is om de vreugde die zij met het boeddhisme beleefden te delen met een grotere groep mensen.
Wim en Willemien zijn verknocht aan de rust en de schoonheid van het Groningse landschap. Ze zijn dankbaar voor het mogen organiseren van al deze mooie momenten en zijn blij met het enthousiasme van al die duizenden bezoekers, die in al die jaren hun boerderij hebben bezocht.