Monsanto lobbyisten worden sinds eind september uit het Europees Parlement verbannen, nadat de multinational weigerde een parlementaire hoorzitting over beschuldigingen van inmenging in de Europese wetgeving bij te wonen. Het is de eerste keer dat het parlement van deze mogelijkheid gebruik maakt. Het besluit om Monsanto te weren werd unaniem genomen.
Monsanto kan in het parlement geen direct contact meer hebben met volksvertegenwoordigers, commissievergaderingen bijwonen of gebruik maken van digitale bronnen in de parlementsgebouwen in Brussel en Straatsburg. De hoorzitting was belegd door de commissie milieu en landbouw die een onderzoek doet naar de veiligheid van glyfosaat, een belangrijk ingrediënt in de onkruidverdelger RoundUp. Glyfosaat kan mogelijk kankerverwekkend zijn.
“Degenen die democratische regels negeren verliezen ook hun rechten als lobbyist in het Europees Parlement,” zegt de voorzitter van de groene partij Philippe Lamberts. “Amerikaanse ondernemingen moeten ook de democratische controle van het parlement aanvaarden. Monsanto ontkomt hier niet aan.” Monsanto vindt het Europees Parlement geen passend forum om het bedrijf over deze kwestie te horen en noemt de discussie over de veiligheid van glyfosaat gekaapt door populisme.
Monsanto legt jaarlijks tussen de drie en vierhonderdduizend euro neer om te kunnen lobbyen in Brussel.