Van 10 tot en met 12 oktober 2017 zal de gemeente Castricum bezocht worden door Sey rinpoche, een hoge Tibetaanse lama. Volgens de organisatoren is dit een uniek gebeuren: nooit eerder kwam er een rinpoche naar deze regio om belangstellenden kennis te laten maken met zijn bijzondere spirituele cultuur. In een notendop zegt deze cultuur met de woorden van de Boeddha: ‘Doe goed, doe geen kwaad en train je geest.

Sey rinpoche

Gedurende drie avonden zal de boeddhistische monnik les geven in de Maranathakerk in Castricum. Die mogelijkheid getuigt volgens de organisatie van een openheid van geest en hart vanuit de protestantse gemeente. Rode draad in zijn onderricht zal zijn de universele waarde van compassie- liefde en respect voor alles wat leeft, en wijsheid, hoe een zinvol leven te leiden. Dit zijn belangrijke elementen die in veel religies en levensovertuigingen terug te vinden zijn. Sey rinpoche zal zijn praktische boeddhistische visie presenteren.

Burgemeester Mans, predikant van Arkel en pastoor Kaleab zullen het bijzondere van dit bezoek onderstrepen middels een kennismakingslunch met de monnik. Voorafgaand zal organisator Jan Duin op woensdagavond 4 oktober een inleiding verzorgen om belangstellenden op dit bezoek voor te bereiden.

De boeddhistische leraar brengt een paar dagen door in Nederland gedurende zijn Europese toer. Na Castricum geeft hij ook enkele teachings in Amsterdam, in het centrum Rigdzin Dzogchen Ling aan de Middenweg.

Jan Duin kent de monnik van een eerder bezoek aan Amsterdam. Hij maakte met hem een voettocht door de Himalaya en de kora rond de heilige berg Rilbu Ri. Op weg naar Ladakh was Duin te gast bij de monnik thuis en in zijn klooster in Manali, Noord-India en volgde met hem een retraite in Frankrijk. Duin leidt sinds 2011 in Castricum een meditatiegroep in de kerk van zijn buurman, een predikant. Naast het officiële gedeelte van het programma in Castricum zijn er ook ontspannende uitstapjes gepland.

Jan Duin: ‘Rinpoche is de eerste Tibetaans-boeddhistische leraar ooit die Castricum bezoekt. Dat is echt bijzonder en uniek. Om dat feit te vieren en binnen onze gemeente ook het interculturele te benadrukken heb ik de burgemeester en ook de pastoor en de predikant uitgenodigd om met rinpoche kennis te maken. Allen zijn zeer enthousiast over het aanstaande bezoek en we zullen ongetwijfeld tot een boeiende en inspirerende uitwisseling van gedachten gaan komen.’

Sey rinpoche Gelek Namgyal werd geboren in Sikkim, India, in 1963 als oudste zoon van Apho rinpoche, kleinzoon van Togden Shakya Shri. Hij woont in Manali, Noordwest India, in een klein klooster, opgericht door zijn vader in 1971. Hij is de derde lijnhouder van de beroemde Togden Shakya Shri en werd herkend als een incarnatie van diens hartzoon Tripon Pema Choegyal (1876-1958). Togden Shakya Shri (1853-1919) was een gerenommeerde yogi en dharmaschat onthuller tijdens de 19de eeuw, een zeer gerealiseerde meester in de Drukpa Kagyu en Nyingma tradities van het Tibetaans boeddhisme, evenals de Rimey (nonsectarische) beweging. De Engelse vertaling van zijn biografie werd uitgegeven bij Shang Shung Publications in 2009.

Het programma in Castricum bevat de volgende onderwerpen:

Dinsdagavond 10 oktober: algemene inleiding tot het boeddhisme en rinpoche’s eigen overleveringslijn: de Drukpa School.

Woensdagavond 11 oktober: instructie en inwijding in de meditatiepraktijk van Chenrezig; Boeddha van Compassie.

Donderdagavond 12 oktober: instructie en inwijding in de meditatiepraktijk van Amithaba, Boeddha van het eindeloze licht.

Plaats: grote zaal in de Maranathakerk. Prins Hendrikstraat 1. Castricum. Voertaal: Engels. Tijd: 19.30 tot ongeveer 21.45. Er wordt een bijdrage in de kosten gevraagd die ten goede komen aan de projecten van Sey rinpoche.
Voor vragen en meer informatie: dharmacursus@gmail.com
13-14-15 Oktober 2017, RIGDZIN DZOGCHEN LING Middenweg 22, 1097 BN Amsterdam, 13 oktober om 20.00 uur, 14 oktober 10.30 – 13.00 uur en 15 – 17.30 uur, 15 oktober 10.30 – 13.00 uur en 15 – 17.30 uur. Entree e 20,- per sessie, e 35,- per dag, e 85,- voor het hele weekend. Opbrengsten en donaties komen ten goede van zijn projecten in de Himalaya’s in Noord-India. Informatie anijinpa@gmail.com

 

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu