Op woensdag 25 januari 2017 spreekt Ösel Hita, de onder andere door de Dalai Lama erkende reïncarnatie van wijlen lama Thubten Yeshe, in het Maitreya Instituut Amsterdam. Het is de eerste keer dat hij in Nederland een lezing geeft en het onderwerp luidt: ‘Easy ways to lessen egoïsm and develop compassion to increase true joy’.

Ösel werd in 1985 in Spanje geboren; zijn ouders waren naaste leerlingen van lama Yeshe. Deze lama is de stichter van het Maitreya Instituut en de wereldwijde organisatie waar het deel van uitmaakt, de FPMT (Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition). In 1986 heeft de Dalai Lama bevestigd dat Ösel ‘ontegenzeglijk’ de reïncarnatie van lama Yeshe is.

In 1991, toen hij zeven jaar oud was, begon Ösel zijn religieuze studies in het Sera Je Klooster in Zuid-India. Tegelijkertijd kreeg hij privéles in westerse vakken. Hij studeerde daar tot 2003, waarna hij naar Victoria, Canada verhuisde om een volledige westerse opleiding te volgen.

Van 2004 tot 2010 was Ösel bezig in Europa op verschillende creatieve fronten en heeft o.a. een Master’s Degree in het maken van documentaires behaald. Hij bleek ook muzikaal talent te hebben. In mei 2010, in Portland, Oregon (VS), woonde Ösel zijn eerste FPMT bestuursvergadering bij. Sindsdien heeft hij veel centra van de FPMT bezocht.

Na de aardbeving in Nepal in april 2015, richtte hij een charitatieve organisatie op om hulp te bieden en te werken aan de reconstructie van dat land. In de afgelopen tijd heeft Ösel in de VS gestudeerd, en heeft recentelijk lezingen gehouden in India, Nepal, Singapore en Maleisië. Hij is nu weer woonachtig in Spanje.

Er zijn meerdere lezingen van Ösel op YouTube te vinden. Een interessante film is op: https://www.youtube.com/watch?v=YQRuE2372Bo

De lezing op 25 januari wordt in het Engels gegeven en begint om 20.00 uur. Maitreya Instituut Amsterdam is gevestigd aan de Tilanusstraat 8, en is makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Meer informatie over het Maitreya Instituut is te vinden op www.maitreya.nl en over Ösel Hita op www.fpmt.org.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk