Na intern beraad heeft Sogyal rinpoche Lakar besloten om zich per direct terug te trekken als spiritueel directeur uit alle organisaties onder de naam Rigpa, in alle landen in de wereld. Er komt een nieuwe spirituele adviesgroep om de organisatie van Rigpa te leiden. Zo heeft Rigpa bekendgemaakt. Recentelijk zijn tegen Sogyal, de spiritueel directeur van Rigpa, een aantal beschuldigingen over onder meer seksueel misbruik, misbruik van macht en geestelijke en fysieke mishandelingen van zijn studenten en getrouwen geuit die breed zijn gedeeld in de media en op het internet.
De besturen en managementteams van Rigpa wereldwijd nemen deze aangelegenheid zeer serieus en zijn vastbesloten om deze situatie op te helderen op een verantwoordelijke manier die volledig consistent is met boeddhistische waarden, zo stelt Rigpa in een verklaring.
De besturen en managementteams van Rigpa verzekeren dat, mede naar aanleiding van professioneel en spiritueel advies, de volgende stappen worden genomen. Er wordt een onafhankelijk onderzoek ingesteld door een neutrale derde partij naar de verschillende beschuldigingen die gedaan zijn. Er wordt een internationaal proces van overleg en raadpleging opgestart om zowel een gedragscode als een klachtenprocedure op te stellen. Er komt een nieuwe spirituele adviesgroep om de organisatie van Rigpa te leiden, aldus de verklaring.
Rigpa: ‘Deze stappen worden door de besturen en managementteams van Rigpa wereldwijd in goede samenwerking genomen. Er zullen communicatiekanalen worden opengesteld, zodat alle leden van onze gemeenschap de gelegenheid hebben om hun wensen, gezichtspunten en zorgen te uiten.’
Enkele oud-volgelingen van Sogyal Lakar overwegen om een aanklacht tegen Sogyal in te dienen om hem strafrechtelijk te laten vervolgen. De Dalai Lama noemde op 1 augustus de misdragingen van Sogyal schandelijk.
Walter O. zegt
Ik denk me te herinneren dat de Dalai Lama de misdragingen inderdaad schandelijk noemde, echter zonder daar een persoon bij te noemen.
Guido Blondelle zegt
Het is toch wel opvallend dat er vermeden wordt over juridische consekwenties te praten. Als dit allemaal klopt, dan is er sprake van crimimele daden in de zin van de wet, en dient er aangifte gedaan te worden. Deze gang van zaken doet erg aan de katholieke kerk denken, die misbruikzaken probeert ‘intern’ op te lossen.
G.J. Smeets zegt
“Deze gang van zaken doet erg aan de katholieke kerk denken, die misbruikzaken probeert ‘intern’ op te lossen.”
In de R.K. wereld gaat het steevast om pedofiele activiteiten van priesters in gesloten gemeenschappen. Pedofilie is sex met kinderen die hun seksuele gedrag onmogelijk openlijk kunnen verantwoorden. Niemand maakt me wijs dat het in de boeddhistische kloosters wereldwijd anders lag of ligt. Konkreet: Sogyal is als peutertje in een klooster terecht gekomen en heeft daar zijn opvoeding genoten, inclusief seksuele educatie. Zelf googlen naar de biografie van de man. Het is steeds hetzelfde verhaal: machismo.
Francois zegt
De “daders” van dit soort gebeurtenissen moeten het veld ruimen. Het doel daarvan moet niet zijn om te straffen. Dat kunnen we aan de overheid over laten. Het doel moet zijn om binnen de boeddhistische organisaties de aantoonbare zekerheid te bieden dat voor dit soort daden geen ruimte geboden wordt. Dat bevordert de geloofwaardigheid van zulke organisaties. Ik zie het als een taak van boedddhistische organisaties om hun leden deze duidelijkheid compromisloos aan te bieden. Dat heeft in het geval van Rigpa grote consequenties, maar so be it.