Minister Rosenthal heeft gisteren in Peking een gesprek gehad met zijn Chinese collega Yang Jiechi. Beide ministers bespraken de wederzijdse handel en investeringen en mogelijkheden tot uitbreiding daarvan.
China heeft de Nederlandse mensenrechtenambassadeur uitgenodigd voor het Beijing Human Rights Forum in december.
Rosenthal stelde zijn collega Yang Jiechi voor om nieuwe mensenrechtenconsultaties te starten tussen China en Nederland. Hij vroeg Yang ook om de mensenrechtenambassadeur toestemming te geven voor een bezoek aan Tibet. Ook stelde Rosenthal het lot van specifieke mensenrechtenverdedigers in China aan de orde.
Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet in Amsterdam: ‘Wij zijn verheugd te vernemen dat demissionair minister Rosenthal tijdens een recent bezoek aan China heeft gepleit om de Nederlandse mensenrechtenambassadeur toestemming te geven voor een bezoek aan Tibet. Gezien de kritische mensenrechtensituatie in Tibet hopen wij dat de Chinese leiderschap dit verzoek van de Nederlandse regering serieus neemt en zo’n bezoek mogelijk maakt.’
Uit protest tegen de Chinese overheersing hebben sinds het voorjaar van 2009 vierenvijftig Tibetanen zichzelf in brand gestoken, onder wie monniken, nonnen en nomaden.
Massale aanwezigheid van Chinese paramilitaire troepen bij de kloosters, onderdrukking van de vrijheid van godsdienst en meningsuiting en willekeurige arrestaties hebben gezorgd voor een klimaat van angst en terreur onder de Tibetaanse bevolking. Tibet is momenteel hermetisch afgesloten van de buitenwereld.