Na 28 jaar als historica bij het Stadsarchief in Amsterdam gewerkt te hebben heeft Lydia Hagoort een omslag gemaakt naar de zorg. Afgelopen zaterdag opende zij haar vakantiezorgverblijf Huisje Bloem in Broekerhaven.

Huisje Bloem- een verbouwde bollenschuur achter haar huis, is volgens Hagoort bedoeld voor iedereen die wel een beetje extra zorg kan gebruiken. Alleenstaande ouders bijvoorbeeld, mantelzorgers, na een operatie of in afwachting van een verblijf in een hospice. Ook voor mensen met beperkingen is Huisje Bloem bedoeld, zegt Lydia. Vorig jaar maakte ze de omslag na de zorg voor een inmiddels overleden collega. Dit is wat zij voortaan wilde doen, besefte ze.

Lydia richtte de Stichting Huisje Bloem op en volgt sinds januari een opleiding bij de NIS, het Nederlands instituut voor trainingen in stervensbegeleiding, om mensen die wachten op een verblijf in een hospice goed bij te staan. Haar stichting werkt zonder winstoogmerk en vraagt een vergoeding van 35 euro per nacht, inclusief ontbijt. Lydia: ‘Het gaat mij niet om het geld maar helemaal gratis kan ik het ook niet aanbieden.’

Lydia zegt tot haar initiatief geïnspireerd te zijn door het boeddhistische begrip metta, liefdevolle vriendelijkheid. Zij doet aan yoga, mediteert, heeft enkele retraites gedaan bij Sangha Metta in Naarden en is lid van de Metta Cirkel, waarbij leden mediteren voor mensen die hulp nodig hebben.

Lydia: ‘In de opleiding die ik volg aan het NIS is ruime aandacht voor het boeddhistische gedachtengoed. Op woensdag 14 juni hebben we bijvoorbeeld een studiedag waarbij Ponlop Tsnapa Tendzin ons zal vertellen over de Tibetaanse spirituele traditie over sterven en dood.’

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: Nieuws Tags: Broekerhaven, Huisje Bloem en zorg 

Reageren is niet meer mogelijk

Menu