Voor de tweede keer wordt in Rotterdam een boeddhistisch festival georganiseerd. De tweede editie is morgen, zondag 15 januari 2017. In de Maasstad zijn tal van boeddhistische groepen actief die te midden van de drukte van de stad een plek bieden om te (leren) mediteren en nog veel meer. Deze groepen hebben zich verenigd in een virtueel Boeddhahuis. Het thema voor dit festival is deze keer compassie.
De groepen bieden allerlei activiteiten aan, zoeken daarnaast naar mogelijkheden om de stad Rotterdam gelegenheden te bieden om stil te kunnen worden, om vanuit compassie deel te nemen aan de maatschappij, om daar waar mogelijk ook een praktisch aanbod te ontwikkelen en nog veel meer.
Tijdens het Boeddhafestival kun je kennismaken met de verschillende stromingen in het boeddhisme en daarnaast allerlei inspirerende workshops en lezingen bijwonen van ervaren sprekers en leraren in het boeddhisme, onder wie:
– Jotika Hermsen
– Han de Wit
– Lama Jigmé Namgyal
– Guri de Blok
– Jef Boeckmans
– Hans Kloosterman
– Sebo Ebbens
– Marjolein Kyosei Verboom
– Nelleke van Zessen
Het boeddhisme leeft in Rotterdam. Om meer mensen kennis te laten maken met het boeddhisme organiseert het Boeddhahuis in samenwerking met Centrum Djoj het Boeddha festival Rotterdam. Gedurende de hele dag zijn er lezingen en workshops van sprekers en leraren in het boeddhisme. Het boeddhisme kent vele stromingen en groeperingen, die zich op het Boeddha festival presenteren. Naast de lezingen zijn er meditatieworkshops met uitleg over meditatie en is er een infomarkt en boekenstand. Ook wordt een ‘Muur van compassie’ gecreëerd waar iedereen aan kan bijdragen.
Thema ‘compassie’
Het festival staat in het teken van het thema compassie. Compassie en mededogen zijn sleutelbegrippen voor boeddhisten. Juist deze waarden lijken in de moderne tijd in de samenleving steeds meer op de tocht te komen staan. Toenemende agressie en polarisering tussen bevolkingsgroepen lijken het nieuws steeds meer te bepalen. Angst en onbehagen, onder andere gevoed door vluchtelingenproblematiek, maar ook door recente terroristische aanslagen, vormen in toenemende mate een kweekvijver voor populistische krachten. Veel mensen voelen zich niet gehoord en schreeuwen om eenvoudige oplossingen. Het boeddhisme kan hier een tegengeluid in betekenen, door vanuit stilte, mededogen en compassie naar de wereld te blijven acteren.
Met het thema ‘compassie’ sluit het festival aan bij ‘Rotterdam Stad van Compassie’. In het voorjaar van 2016 heeft Rotterdam het Charter for Compassion ondertekend, waarmee de stad aangeeft dat compassie een onmisbare kwaliteit is voor een leefbare, weerbare en vreedzame stad waarin mensen naar elkaar omzien en zich voor elkaar inzetten.
Kijk op boeddhisme
Diverse sprekers en leraren, onder wie Han de Wit en Jotika Hermsen, zullen hun kijk op het boeddhisme geven. Han de Wit is boeddhistisch leraar, en bekend door de toegankelijke manier waarop hij het boeddhisme voor het dagelijks leven uitlegt. Hij schreef diverse boeken en geeft lezingen, workshops en cursussen. Zijn onderzoek als wetenschapper bracht hem in nauw contact met de dialoog tussen westerse en niet-westerse psychologie en met de interreligieuze dialoog. Tijdens het Boeddha festival zal hij een lezing geven over ‘Compassie in tijden van verdeeldheid’. Hoe kunnen we deze verdeeldheid het hoofd bieden? Wat kan ons houvast bieden, zodat we niet alleen maar een antwoord vinden in het optrekken van grenzen en zo de ander buiten sluiten, en de buitenwereld de schuld geven?
De 84-jarige Jotika Hermsen leefde vierentwintig jaar als katholieke non en studeerde theologie en maatschappelijk werk, voordat ze zich in het boeddhisme verdiepte. In 2005 ontving zij een ‘Outstanding Woman in Buddhism Award’ uit handen van de Verenigde Naties voor haar jarenlange inzet voor de verspreiding van de leer van de Boeddha.
Op www.djoj.nl<http://www.djoj.nl> is het gehele programma te vinden. Het Boeddha festival wordt georganiseerd door het Boeddhahuis (www.boeddhahuis.nl) in samenwerking met Centrum Djoj. Binnen het Boeddhahuis heeft een aantal Rotterdams boeddhistische organisaties de krachten gebundeld met het doel om het boeddhisme in Rotterdam zichtbaarder te maken. Centrum Djoj is een centrum voor persoonlijke ontwikkeling in Rotterdam-Hillegersberg. Je kunt hier 7 dagen per week terecht voor activiteiten op het gebied van persoonlijke groei, ontwikkeling en bewustzijn.
09:30 – 18:00
Locatie: Centrum Djoj
Antony Duyklaan 5-7
3051 HA Rotterdam