In 2017 bestaat de Triratna-beweging vijftig jaar. Dit wordt wereldwijd gevierd.
In het weekeinde van 8 en 9 april zijn er de zogenoemde Triratna-dagen in Essen, waar de sangha’s van Frankrijk, Nederland, België en Duitsland samenkomen, en dat volgens de organisatoren elk jaar weer een heel inspirerende bijeenkomst is voor mensen van alle slag. Bekijk hier een filmpje van afgelopen jaar.
Van 24 t/m 28 augustus zal er de International Gathering zijn in Adhisthana, UK. Er zijn plannen om met een bus met Duitsers, Nederlanders en Belgen naar Adhisthana te reizen. De Triratna Boeddhistische Beweging (voormalige Vrienden van de Westerse Boeddhisten Orde, VWBO) is in 1967 in Engeland opgericht door Sangharakshita (Dennis Lingwood)
Hij verbleef meer dan twintig jaar in India, waar hij intensief het boeddhisme heeft beoefend onder leiding van leraren uit diverse tradities. Daarnaast is hij bijzonder bekend op de gebieden van de westerse filosofie, de vergelijkende godsdienstwetenschappen, kunst en literatuur. Een belangrijk kenmerk van zijn erfgoed is het onderzoeken van de aspecten van de westerse cultuur die behulpzaam kunnen zijn bij de beoefening van het boeddhisme in onze huidige samenleving.
Sangharakshita had geen vooropgezet idee over een nieuwe boeddhistische beweging maar hij had wel de principes helder voor ogen. Hij wilde geen organisatie of club maar een orde. Lid worden van de orde wordt bepaald door het aangaan van een engagement, niet door intellectuele kennis van het boeddhisme of het betalen van een lidmaatschap. De Triratna Boeddhistische Orde is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde spirituele gemeenschap van ongeveer 1800 Ordeleden. Naast de Ordeleden zijn vele duizenden geëngageerde vrienden en belangstellenden actief in de beweging.
Seksueel misbruik
Voormalige leden van de Triratna Boeddhistische Orde (voorheen de Westerse Boeddhistische Orde (WBO) in Norfolk, Engeland, beweren dat zij in de jaren zeventig en tachtig in retraites jarenlang seksueel misbruikt zijn door hun leraar Dennis Lingwood (nu 91), voormalig hoofd en oprichter van de beweging. Lingwood heeft de seksuele relaties met een aantal van zijn studenten toegegeven. De BBC onderzocht de beschuldigingen.
Mark Dunlop (66) uit Norwich, is een van de slachtoffers. Hij sloot zich in de jaren zeventig in Surlingham aan bij de vrienden van de Westerse Boeddhistische orde. Lingwood, ook bekend als Sangharakshita, was op dat moment de leider van de groep. De leraar moedigde hem aan seksuele activiteiten met hem aan te gaan om een ‘spirituele vooruitgang te boeken’. Het was echt misbruik van vertrouwen van naïeve jonge mensen die het boeddhisme wilden beoefenen, zegt Dunlop.
Hij wil graag dat de nog steeds bestaande groep verontschuldigingen aanbiedt voor het misbruik door Lingwood. De BBC sprak met drie mannen die zeggen dat ze onder het mom van een spirituele vriendschap door Lingwood onder druk werden gezet om een seksuele relatie met hem aan te gaan. Ze zeggen daaronder al jaren te lijden.
In een interview uit augustus 2009 zet Lingwood uiteen hoe hij tegen seksuele omgang met deelnemers aankijkt.
Ujukarin zegt
Duimen dat de oprichter het nog mag meemaken. Met 90+ jaren mag je natuurlijk niet teveel verwachten; momenteel ligt hij in het ziekenhuis herstellende van longontsteking. We gaan het zien…
With folded palms,