De Jogye Orde, Zuid-Korea’s grootste boeddhistische organisatie, is weer in het bezit van het achttiende-eeuwse schilderij Obuldo. Het gestolen werk arriveerde een week geleden uit de Verenigde Staten in Zuid-Korea, na overleg tussen het Portland Museum of Art in de Verenigde Staten, en de Amerikaan Robert Matielli, die het doek had gekocht in Seoul en aan het museum had geschonken.

Het boeddhistische schilderij ‘Obuldo’, dat vijf Boeddha’s betekent, is indertijd gestolen uit de Songgwang tempel in Suncheon. Het werk, gemaakt door Uigyeom, een boeddhistische monnik en kunstschilder, die het schilderij in 1725 maakte in een reeks van 53 schilderijen waarop de Boeddha is geschilderd, werd de dag van aankomst naar de Zuid-Koreaanse tempel overgebracht.

Robert Matielli, die dertig jaar als kunstenaar en leraar in Seoul woonde en werkte, kocht het opgevouwen schilderij voor slechts US$ 10 bij een antiekwinkel in Seoul. Bij zijn vertrek naar Amerika nam hij het herstelde en gereinigde schilderij mee. De leiding van de tempel heeft plannen om op 29 december een ceremonie te houden, waarvoor ook Matielli en vertegenwoordigers van het Amerikaanse museum zullen worden uitgenodigd.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Kunst, Boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk