Enkele dagen voorafgaand aan de top van de UNEP in Rwanda, waar 190 landen de bescherming van de snel dunner wordende ozonlaag zullen bespreken , heeft de Dalai Lama zijn bezorgdheid geuit over de opwarming van de aarde door de uitstoot van koolstof. De Tibetaanse spirituele leider, die ook een actieve milieuactivist is, is er nog steeds van overtuigd dat door het veranderen van ons gedrag rampzalige veranderingen kunnen worden voorkomen..

‘Als we het gebruik van fossiele brandstoffen beperken en in plaats daarvan overschakelen naar schone energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, zal de aangerichte schade gecompenseerd worden’, zegt de Dalai Lama.

Bovenaan de agenda voor de top van de United Nations Environment Programme (UNEP) in de Rwandese hoofdstad Kigali, van 10 tot en met 14 oktober, staat de geleidelijke afschaffing van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s), gebruikt in koelinstallaties en airconditioning, die er uiteindelijk toe zullen leiden tot het afnemen met maximaal een 0,5 graad Celsius in de totale stijging van het opwarmen van de aarde. HFK’s veroorzaken 10.000 keer meer opwarming in de te in de atmosfeer dan kooldioxide, zeggen studies.

Bron BNN.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dalai Lama, Gezondheid, Milieu
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Dalai Lama: ‘Het is nog niet te laat om opwarming aarde af te zwakken’

 1. G.J. Smeets schreef:

  “Bovenaan de agenda […] staat de geleidelijke afschaffing van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) er uiteindelijk toe zullen leiden tot het afnemen met maximaal een 0,5 graad Celsius in de totale stijging van het opwarmen van de aarde. HFK’s veroorzaken 10.000 keer meer opwarming in de te in de atmosfeer dan kooldioxide, zeggen studies.”

  Dat is deels onduidelijke en deels slordige berichtgeving. HFK’s zijn sinds enkele tientallen jaren de onzonlaag-vriendelijke vervanger van de zeer onvriendelijke CFK’s. Maar helaas HFK’s zijn dan wel ozonvriendelijk maar tegelijk een krachtig broeikasgas. Ze veroorzaken echter niet 10.000 keer meer opwarming, dat zegt echt geen enkele studie. Studies zeggen wel: als de atmosfeer evenveel HFK’s zou bevatten als CO2 dan is aarde een hogerdrukpan. Met andere woorden, HFK’s hebben veel krachtiger opwarmingseffect dan CO2 maar ze zijn gelukkig vééél minder in getal.
  Het is ook niet zo dat uitfasering van HFK’s (het eerste agendapunt van de UNEP vergadering in Rwanda) zal leiden tot max. 0,5ºC minder stijging van de opwarming. Uitfasering van HFK’s is slechts één van de mogelijkheden onder andere om die 0,5ºC minder stijging te realiseren.

 2. nic schrijver schreef:

  Wat een prettige nuancering.

 3. Ariyadhammo schreef:

  Goed gezegd G.J. Smeets.

  Naast de instalatie van alternatieve, vernieuwbare energiebronnen die Z.H. de Dalai Lama noemt zal ook een enorme afname van fossiel aangedreven auto en vlieg mobiliteit nodig zijn. En ook andere met niet-vernieuwbare energie gemaakte goederen of geleverde diensten.

  Nederland schijnt vorig jaar 5% meer CO2 uitgestoten te hebben t.o.v. 2014! Door een vergroot aandeel stroom (voor o.a. electrische atuo’s) uit kolencentrales…..

  Raar dat een land dat zo kwetsbaar is voor klimaatverandering zo nonchalant is. Maar ook weer niet raar omdat we met gewoontes te maken hebben. En gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Daarnaast is het moeilijk om behagen te scheppen in CO2 neutrale bezigheden zoals meditatie.

  Ariyadhammo
  (tijdelijk monnik in wat Buddhavihara)