Bewoners van het Schotse eiland Arran lopen te hoop tegen de plannen van de boeddhistische gemeenschap van Samye Ling om op het kleine Holy Island, waar hun centrum voor World peace and health ligt, vijf windturbines te bouwen om zo zelfverzorgend mogelijk te zijn de milieueffecten van hun gemeenschap te verminderen.  Bewoners op Arran vrezen dat de turbines schade zal toebrengen aan het landschap en de aantrekkelijkheid van het eiland zal dalen voor bewoners en bezoekers.

De vergunning voor de bouw van de turbines is al verleend door de Noord-Ayrshire raad, zonder dat de bewoners daarin gekend zijn en waarvan er 89 bezwaar hebben aangetekend tegen de bouw. De Arran gemeenschapsraad gaat nu bekijken welke opties er zijn om de beschikking te herzien. De waarde van Holy Island als een relatief ongerept landschap is voor zowel de bewoners van Arran en bezoekers zeer belangrijk. Op het eiland leven veel dieren in het wild. Het is één van Schotlands meest geliefde toeristische plekken met een lange spirituele geschiedenis die teruggaat tot de zesde eeuw.  Holy Island ligt voor de kust van Ayrshire en is alleen per boot bereikbaar. Het boeddhistisch centrum op het eiland maakt deel uit van de Samye Ling Monastery in Dumfriesshire.

Arran is een Brits eiland in het westen van Schotland, en telt ongeveer 5000 inwoners. Arran wordt ook wel Schotland in het klein genoemd. Het eiland ligt in de Firth of Clyde. De belangrijkste plaats op Arran is Brodick (een oude Noorse naam voor brede baai). Brodick is de plaats waar de veerboot uit Ardrossan aanmeert, waarmee de verbinding naar het vasteland van Schotland wordt gemaakt.

Het noorden van Arran heeft een aantal bergen, waaronder Goat Fell, de hoogste berg op het eiland met 874 meter. Het zuiden van Arran is wat vlakker. In een baai tussen Lamlash en Whiting Bay ligt het kleine Holy Island, waarop ook het boeddhistisch klooster ligt. Vanuit Lamlash gaat een kleine veerboot naar Holy Island.

Bron BNN. Foto Joop Hoek.

 

Categorieën: Nieuws, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu