De Europese Commissie heeft op verzoek van voedselwaakhond foodwatch delen van een omstreden juridische analyse over de vrijhandelsovereenkomst CETA openbaar gemaakt. De meest cruciale passages zijn tot groot ongenoegen van foodwatch echter zwart gemaakt of zelfs geheel verwijderd.
foodwatch uit vandaag, op de internationale dag voor het recht op informatie (the ‘Right to Information Day’), kritiek op de EU en het grote gebrek aan transparantie in de discussie over handelsverdragen CETA en TTIP die de EU wil sluiten met Canada en de Verenigde Staten.
“Er is veel kritiek op TTIP en CETA omdat de verdragen achter gesloten deuren worden onderhandeld en veel informatie wordt achtergehouden. ” Stelt Jurjen de Waal, campaigner bij foodwatch. “De EU spreekt graag over zaken zoals transparantie en maatschappelijke dialoog – maar als het er op aan komt, blijkt dat geen knip voor de neus waard. De Europese Commissie heeft niets geleerd van alle protesten tegen TTIP en CETA.”
De door foodwatch opgevraagde juridische analyse gaat over de vraag of het CETA handelsverdrag (tussen de EU en Canada) als een zogenaamde “EU-only” overeenkomst moet worden gezien. De Europese Commissie wilde dit graag, want dan zou CETA kunnen worden ingevoerd zonder dat daarvoor de goedkeuring van nationale parlementen nodig zou zijn. Na kritiek van verschillende lidstaten, waaronder Nederland, werd dit voorstel van de Commissie afgelopen zomer tegengehouden. Echter, op basis van de door foodwatch aangevraagde analyse heeft de Commissie vervolgens voorgesteld om het gehele verdrag, in afwachting van nationale goedkeuring, alvast voorlopig toe te passen.
foodwatch wilde weten waarom de Commissie CETA als “EU-only” classificeerde en vroeg om de analyses hierover openbaar te maken. Pas na herhaalde verzoeken en weken later heeft de Commissie de analyse openbaar gemaakt, maar heeft deze vrijwel onleesbaar gemaakt.
Jurjen de Waal, foodwatch: “We hebben een eerlijk en open debat over deze verdragen nodig. Dat betekent dat cruciale documenten en analyses waarop onze overheden zich baseren met het publiek gedeeld moeten worden. Deze vorm van geheimhouding ondermijnt het aanzien van de politiek en maakt burgers terecht sceptisch over verdragen als TTIP en CETA.”