De steun voor de Dalai Lama in het door China bezette Tibet is nog steeds groot. Hoewel veel Tibetanen dat niet openlijk zullen uiten. Dat ervoer een cameraploeg van Channel News Asia tijdens een door China georganiseerde reis in de regio Aba, een Tibetaanse regio in Sichuan, tijdens gesprekken met Tibetanen.
Deze regio ligt net buiten de Tibetaanse autonome regio (TAR) en onderdeel van wat Tibetanen als hun vaderland beschouwen. Zij staat bekend als opstandig en heeft tientallen jaren lang de Chinese overheersing getrotseerd.
De media waren uitgenodigd om de positieve aspecten van Chinese ontwikkeling in deze regio te ervaren. De cameraploeg bezocht ook de Dazha academie, een Tibetaans boeddhistisch klooster in Zoige. Een woordvoerder vertelde dat het klooster actief het Tibetaans boeddhisme en traditionele cultuur bevordert. De relatie met de Chinese bezetter wordt goed genoemd.
De academie was ooit een broeinest van opstandelingen. Van de ruim 140 zelfverbrandingen in de Tibetaanse regio’s in de afgelopen jaren vond meer dan een derde plaats in of rond Aba. De laatste tijd is het aantal gevallen van zelfverbranding sterk gedaald. ‘Ik denk dat we zeker kunnen zeggen dat de strenge maatregelen die werden genomen door de Chinese autoriteiten die zelfverbrandingen criminaliseert, een rol spelen om deze stap niet te zetten,’zegt Kate Saunders, directeur communicatie voor de International Campaign for Tibet.
Hoewel de Dalai Lama in Tibet nog steeds vereerd wordt, waren vele Tibetanen angstig om openlijk over hem te praten. Velen voelden zich ongemakkelijk als vragen werden gesteld over de spiritueel leider, anderen zeiden bang te zijn om commentaar te leveren. Juist de pogingen van China om de Dalai Lama af te schilderen als een terrorist in schaapskleren en de bevolking te dwingen afstand van hem te nemen heeft de Dalai Lama nog meer populair gemaakt, zegt Robert Barnett, een Tibetaanse deskundige van Columbia University.