Actievoerders van Greenpeace hebben woensdagavond in de Eemshaven in Groningen een blokkade opgeworpen voor het kolenschip ‘Paquis’ dat kolen uit Rusland wil lossen voor de grootste kolencentrale van Nederland. Door boven het water een kabel te spannen tussen twee windmolens aan weerszijden van de haven en in het midden van de kabel drie actievoerders te hangen, was de blokkade een feit. Onder de actievoerders bevinden zich de kersverse nieuwe directeuren van Greenpeace Anna Schoemakers en Joris Thijssen.
De afstand tussen de twee windmolens is maar liefst een halve kilometer. De actievoerders hangen tien meter boven het water, met een spandoek met de boodschap: Coal: Gone with the wind. Greenpeace roept hiermee op tot het snel sluiten van alle kolencentrales in Nederland én tegelijkertijd het halen van de nationale doelstelling voor windenergie. “Het is moreel verwerpelijk en niet te verdedigen om kolencentrales nog jarenlang onnodig CO2 de lucht in te laten pompen, terwijl er wereldwijd zich een klimaatcrisis voltrekt, aldus Joris Thijssen.
Parijsakkoord
Deze week nog werd bekend dat door de komst van de drie nieuwe kolencentrales in Nederland de hoeveelheid CO2 die door het verbranden van steenkool is vrijgekomen, in 2015 met maar liefst 50% is gestegen ten opzichte van 2013. De kolencentrale van Essent in de Eemshaven is de grootste van Nederland en stoot net zoveel uit als 5,3 miljoen auto’s.
De rechter heeft Nederland vorig jaar juist opgelegd dat de uitstoot van CO2 in 2020 met 25% gedaald moet zijn. Dat kan alleen nog behaald worden door nieuwe kolencentrales snel weer te sluiten. Het klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs werd afgesloten gaat nog een stuk verder dan het vonnis van de rechter. Om ‘Parijs’ te halen moet de uitstoot van CO2 in 2020 met minimaal 40% omlaag, wat betekent dat alle kolencentrales sowieso voor die tijd moeten sluiten. Anna Schoemakers: “Nederland heeft in Parijs beloofd om alles op alles te zetten om de opwarming van de aarde binnen de kritieke grens van 1,5 graad Celsius te houden. We gaan er vanuit dat deze handtekening wat waard is en geen loze belofte blijkt te zijn”.
Blokkade
Aan de blokkade van het schip doen zo’n 40 actievoerders mee uit binnen- en buitenland. De actie ging woensdagmiddag om 18.00 uur van start. Eerst werd de kabel op dertig meter hoogte tussen de twee windmolens gespannen. Dit had nogal wat voeten in de aarde vanwege de enorme lengte en de spanning die er op de kabel komt te staan. Daarna werden met rubber speedboten drie actievoerders naar de kabel gevaren, die vervolgens zelf vanaf het water in de kabel klommen.
Petra Klene zegt
Dat gewraakte kolenschip is alleen niet aangekomen in de Eemshaven volgens het Dagblad van het Noorden. Ze hangen dus voor niets te bungelen.