Het ging een tijdje gestaag de goede kant op, maar aan die positieve beweging is de laatste twee maanden een abrupt einde gekomen. Alle mooie beloftes van supermarkten ten spijt ligt er op dit moment vrijwel evenveel fout varkensvlees in de schappen als begin dit jaar. Varkens in Nood, dat opkomt voor de rechten van varkens, is somber over deze ontwikkeling.

Een paar voorbeelden. In november 2011 bezwoer Dirk volgens de organisatie Varkens in Nood, bij monde van manager Marcel Huizing, dat al het varkensvlees binnen afzienbare tijd het Beter Leven Keurmerk zou dragen. ‘Daar werken we hard aan. Een termijn kan ik niet noemen, maar dat het niet lang meer zal duren, durf ik al wel te beloven.’ Helaas, zo stelt de organisatie, is het aandeel Beter Leven Keurmerk bij Dirk tussen jullie en augustus met 7% gezakt tot slechts 41% van het totale aanbod. Jumbo zegde oktober 2014 toe om eind 2015 te komen tot (bijna) 100% Beter Leven Keurmerk (BLK), helemaal over te zijn, maar komt nu niet verder dan de helft.  Aldi beloofde begin dit jaar om voor het einde van 2016 geheel over te zijn. Aldi krijgt het volgens Varkens in Nood nog druk: daar hebben ze nog vier maanden om 83% aan gangbaar vlees te vervangen door het BLK.

Conclusie: supermarkten dreigen ook in 2016 hun beloften weer niet na te komen. Als het aan de supermarkten ligt duurt de omslag naar het Beter Leven Keurmerk tot Sint Juttemis, zegt de organisatie. De varkens in nood kunnen daar niet op wachten, vandaar dat Varkens in Nood enige tijd geleden een rechtszaak zijn begonnen tegen Dirk, om daar zo spoedig mogelijk het Beter Leven Keurmerk ingevoerd te krijgen.

Het Beter Leven Keurmerk

Het Beter Leven Keurmerk geeft een indicatie voor het dierenwelzijn van de dieren. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de varkens. De kostprijs ten opzichte van gangbaar is circa tien cent per kilo hoger.

Bron Varkens in Nood

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Misbruik
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk