De herverkiezing van Lobsang Sangay als premier van de Tibetaanse regering in ballingschap geeft de Tibetaanse gemeenschap hoop voor een nieuwe dialoog tussen de Dalai Lama en de Chinese overheid. In 2010 stopten de onderhandeling over een –beperkte- autonomie voor Tibet. Negentigduizend Tibetanen in veertig landen brachten onlangs hun stem uit, Sangay won de verkiezingen.
Op de dag van zijn verkiezing zwoor Sangay te streven naar autonomie voor het Tibetaanse volk en de hervatting van de gesprekken met de Chinese regering. Sangay zei zich volledig te zullen inzetten voor een middenweg aanpak, echte autonomie binnen het Chinese bestel.
Vertegenwoordigers van de Dalai Lama voerden verschillende rondes van onderhandelingen met China totdat zij in 2010 door protesten en een daaropvolgende repressie in Tibet vastliepen. Tibetaanse leiders zeggen dat het nu aan China is om de onderhandelingen weer te hervatten. Maar de communistische partij van China heeft de verkiezingen grotendeels genegeerd.
China zegt het al sinds de dertiende eeuw controle heeft over de Tibetaanse regio en noemt de bezetting een bevrijding van het Tibetaanse volk van de macht van de monniken en het breken van een feodaal systeem. Veel Tibetanen beweren echter dat zij in 1950, toen het communistische leger Tibet binnenviel, al onafhankelijk waren.
Tibetaanse deskundigen zeggen dat politieke gesprekken niet moeten worden verward met discussies over wie de volgende Dalai Lama zal selecteren. De Dalai Lama zelf heeft al gedreigd niet te reïncarneren als hij daarmee China in de kaart speelt. Veel Tibetanen hopen ook dat met de verkiezing van Sangay de onvrede in de Tibetaanse gemeenschap zal afnemen. Tegen de 150 Tibetanen staken zichzelf sinds 2009 in brand uit protest tegen de Chinese overheersing van hun land.