Met de gewaardeerde toestemming van www.geledraak.nl publiceert het Boeddhistisch Dagblad een aantal artikelen over zogenoemde holentempels in China. Het zijn tempels die in bergen zijn uitgehouwen of in grotten zijn ondergebracht. Vandaag in deel vier en slot het boeddhistische holencomplex in Tianlongshan.
Ongeveer veertig kilometer ten zuidwesten van Taiyuan (provincie Shanxi) bevindt zich, prachtig gelegen -ver van verkeer en drukte- , het boeddhistisch grottencomplex van Tianlongshan (= Hemelse Drakenberg). Vanwege hun afgelegen ligging in de bergen worden ze veel minder druk bezocht door toeristen dan de grotere en bekendere grottencomplexen, zoals bijv. die van Datong, Dunhuang of Longmen.
De grotten van Tianlongshan zijn helaas vaak geplunderd, vooral in de 20e eeuw en zijn daarom niet zo rijk aan gave beelden of muurschilderingen. Een aantal van deze beelden heeft zijn weg gevonden naar de grote musea in het westen of bevinden zich in particuliere verzamelingen. Zo vinden we in het Rijksmuseum te Amsterdam een bodhisattva zonder hoofd, die waarschijnlijk ooit uit deze grotten is meegenomen. In het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden bevindt zich een kop van een beeld van een Lohan in de collectie -niet in de permanente tentoonstelling-, die mogelijk van Tianlongshan afkomstig is. Desondanks blijft dit complex een van de mooiste cultuurmonumenten, die China rijk is.
Het grottencomplex van Tianlongshan is gelegen in een prachtig relatief ongerept heuvellandschap, ongeveer een uur rijden (per auto) van Taiyuan, de hoofdstad van Shanxi.
(foto Geledraak.nl 2001)
De centrale grot bevat een aantal grote gerestaureerde beelden en is omgeven door een drie verdiepingen hoge houten paviljoen. Het grootste is het beeld van de Boeddha Sakyamuni. Aan de voet van dit beeld staan een aantal andere vertegenwoordigers van het boeddhistische pantheon, zoals o.a. Guanyin, gekroond met tien hoofdjes.
Het paviljoen wordt aan beide zijden geflankeerd door een groot aantal kleinere grotten met vele (meestal zwaar beschadigde) beelden en soms voorzien van muurschilderingen.
Het grootste gedeelte van het complex is gebouwd tijdens de Tang-dynastie (618-907). Sommige grotten dateren echter al uit de Sui-dynastie (581-618).
Een zwaar beschadigde bodhisattva uit grot nr. XIV, momenteel in de permanente expositie van Aziatische kunst in het Rijksmuseum te Amsterdam. Het beeld dateert uit de Tang-dynastie en is ongeveer 1 meter hoog.
(foto Geledraak.nl 2002)