Wie als vrouw een boeddhistisch monastiek leven wil leiden, heeft het in de theravadalijn, zoals in bijna alle boeddhistische tradities, niet gemakkelijk om een geschikte locatie en ondersteuning te vinden. Vanuit dat idee heeft een groep vrienden van Samaneri Vimala in 2015 de Belgische organisatie Samita opgericht, met als doel de oprichting van kloosters in de theravadatraditie in Europa te bevorderen.
De jonge organisatie is op zoek naar een terrein in de Ardennen om daar een nonnenklooster te stichten. Het neemt veel tijd in beslag om en goede plek te vinden die voldoet aan de eisen.
Er is volgens de organisatie genoeg financiele draagkracht om de eerste fase voor een klooster met vier tot vijf vrouwen uit te voeren. Waarin een groot gemeenschappelijk gebouw met keuken en sanitaire voorzieningen en twee kleine hutten/kutis. De tweede fase moet de organisatie dan brengen naar een gemeenschap met ongeveer acht personen, de organisatie wil de leefgemeenschap beheersbaar en klein houden. Die fase omvat een aanbouw met twee extra gastenkamers, een meditatieruimte en meer kutis.
Het idee vindt zijn oorsprong een paar jaar terug. In 2010 vroeg Ayya Vimala (toen Margo) Ajahn Brahm diens advies over het ontwikkelen van theravada activiteiten in België. Dat kreeg een vervolg om retraites en gesprekken met monniken en nonnen te organiseren. Dit gebeurde in 2013 met Bhante Sujato en in 2014 met Ayya Yeshe. In 2015 vond in België onder de vlag van de nieuw opgerichte vereniging Samita een dag van meditatie plaats- als voorbereiding op de Parijse klimaattop op 1 november, later gevolgd door verschillende evenementen met Bhante Sujato in Duitsland.
Het Pali woord samita staat voor ‘samen’ of ‘binden’ voor ‘gelijk’ of ‘gelijkheid’ en voor ‘rustige geest’ in meditatie. Al deze betekenissen vindt de organisatie belangrijk voor de projecten van Samita. Het klooster is bedoeld om in het grensgebied met mensen van verschillende nationaliteiten, leeftijd en geslacht, gewijde en niet-gewijden een gelijke en harmonieuze gemeenschap te ontwikkelen. Om onder geschikte omstandigheden innerlijke stilte in meditatie tot stand te brengen en te cultiveren.
Hiertoe wordt Ajahn Brahm door Samita beschouwd als een model in zijn aanpak van de dhamma en vinaya en Bhante Sujato als geestelijk adviseur van het kloosterproject.
Voor meer informatie www.samita.eu