De Amerikaanse spirituele schrijver en boeddhistisch leraar Stephen Levine is afgelopen zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd met een korte mededeling door zijn echtgenote Ondrea Levine bekend gemaakt  op Facebook. ‘Lieve vrienden, Stephen overleed na een langdurig ziekbed vanmiddag thuis in zijn bed. Hij werd 78 jaar. Zijn hart is naar God gegaan. Zijn licht blijft hier bij ons. Dank u voor uw zegeningen en liefde en vriendschap. Namaste.’

Levine was student in verschillende boeddhistische tradities en de vader van boeddhistisch leraar Noah Levine. Stephen Levine behoorde tot de groep Amerikaanse leraren zoals Jack Kornfield, Ajahn Amaro en anderen die vorm gaven aan wat tegenwoordig ‘Amerikaans boeddhisme’ wordt genoemd. Een bundeling van sangha’s en meditatiegroepen die de traditie volgen van de ‘Against the Stream Buddhist Meditation Society’, waardoor verschillende scholen uit hjet traditionele boeddhisme, zowel mahayana als theravada, vertegenwoordigd zijn. ‘American Buddhism’ bestaat al tientallen jaren als een stroming, maar het was Noah Levine die haar in 2008 deze naam gaf. In dat jaar richtte hij ook zijn eigen centrum op, onder de naam ‘Against the stream’.

Stephen en Ondrea Levine

Stephen en Ondrea Levine

Stephen Levine was diep verbonden met het onder andere het theravada boeddhisme en werd beïnvloed door verschillende spirituele tradities. Hij was bevriend van Ram Dass, en net als hij was hij een leerling van Neem Karoli Baba. Met Ram Dass studeerde hij in het midden van de jaren zeventig met Elisabeth Kübler-Ross. En publiceerde veel over het thema sterfelijkheid zoals Who Dies?, Meetings at the Edge, A Year to Live, and Healing into Life and Death. Hij was mede-oprichter van de San Francisco Oracle in het midden van de jaren 60 en schreef poëzie en, essays en leringen zoals A Gradual Awakening. Zijn meest recente boek was Becoming Kuan Yin: The Evolution of Compassion.

Stephen woonde in het zuidwesten van Amerika met zijn vrouw Ondrea Levine. Door gezondheidsproblemen waren openbare optreden beperkt maar gaf hij leringen door via zijn website LevineTalks.com.

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Stephen Levine (78) overleden

  1. Nirvair Kaur Curtis de Ruiter schreef:

    Your love and light will always stay with us…

    You were one of my spiritual fathers and many of us carried your and Ondrea’s work with the dying throughout the world. May we do so for many years to come!

    Love and kindness to the Levine family