Op tien december presenteert het Humanistisch Verbond het internationale ‘Freedom of Thought report 2015’ aan de Mensenrechtenambassadeur en de Tweede Kamer in Den Haag. Het rapport laat zien dat overheden en burgers onderling de geloofsvrijheid van vrijdenkers humanisten, atheïsten en vrijzinnigen wereldwijd geweld aan doen.
Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: ‘In 55 landen riskeren ongelovigen gevangenisstraf, in dertien vooral islamitische, landen zelfs de doodstraf, via beschuldiging van godslastering of afvalligheid. Maar zogenaamde ‘afvalligen’ hebben ook last van sociale uitsluiting, onderdrukking en geweld door medeburgers, ook in Nederland. Wij roepen religieuze organisaties en burgers op om het recht op afvalligheid onomwonden te erkennen.’
Atheïstische bloggers uit Bangladesh in Nederland
Het ‘Freedom of Thought Report’ zal worden aangeboden aan Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en aan Tweede Kamerleden. Ook zal het Humanistisch Verbond in samenwerking met Kamerlid Pieter Omtzigt een speciale bijeenkomst in de Kamer hebben met vervolgde ‘ongelovigen’.
Zo zullen de atheïstische bloggers Anupam Shaikat en Saikat Barua uit Bangladesh spreken. Zij staan beiden op een dodenlijst. In Bangladesh vermoordden burgers uit een extreem islamitische groep dit jaar al vijf atheïstische bloggers. Ook de Pakistaanse Fauzia Ilyas spreekt. Ze richtte de Atheïst & Agnostic Alliance Pakistan op, verloor daardoor haar werk en kind en moest vluchten vanwege doodsbedreigingen door familie en een arrestatiebevel wegens blasfemie en afvalligheid.
Problemen voor ex-moslims in Nederland
Nederland scoort goed op de formele rechten en positie van ongelovigen. Toch durven veel ex-moslims niet ‘uit de kast’ te komen als ongelovige. Fatima El Mourabit is wel in de openbaarheid getreden. Zij heeft veel afkeuring van familie en vrienden over zich heen gekregen. Maar ook reacties gekregen van andere ex-moslims die niet meer geloven en niet weten hoe zij daarmee kunnen omgaan. Het Humanistisch Verbond is een netwerk gestart om de emancipatie van ex-moslims te ondersteunen. Ook Fatima zal aanwezig zijn in de Tweede Kamer.
Aandacht voor het recht op ‘ongeloof’ in het onderwijs
Om scholieren bewust te maken van dilemma’s rond vrijheid van religie en levensovertuiging ontwikkelde het Humanistisch Verbond het levensgrote spel Humanopoly, een variant op Monopoly. In plaats van geld krijgen leerlingen vrijheid, en ze verliezen of winnen die, afhankelijk van het land waar ze wonen. Het spel wordt tien december voor het eerst gespeeld op het Berlage Lyceum in Amsterdam, een school met meer dan zestig nationaliteiten.