De Dalai Lama vindt een dialoog met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) van vitaal belang. Dat zei de Tibetaanse geestelijk leider gisteren in een interview met het Italiaanse dagblad La Stampa. Hoewel de IS door haar onverdraagzaamheid de Islam grote schade toebrengt, moet een dialoog niet uit de weg worden gegaan, vindt de Dalai Lama.
De Dalai Lama is van mening dat de enige manier om een vijand te verslaan het werken aan een vriendschap is.
Paus Francis benadrukte eerder deze week al het belang van een dialoog en vroeg de Islam niet te beoordelen op basis van degenen die de godsdienst hebben geradicaliseerd.
‘De Islam is een godsdienst van vrede. Degenen (de jihadisten) die intolerant zijn brengen schade toe aan hun eigen geloof en hun eigen broeders’, zo werd de geestelijk leider geciteerd in Bangalore, Zuid-India, waar hij deelnam aan een seminar over vrede en economie. Maar zelfs als dat het geval is is het goed naar de ander te luisteren, ‘te begrijpen, om respect te hebben voor de ander, ongeacht (diens visie). Er is geen andere manier, zei de Dalai Lama.
Een door de VS geleide coalitie en Rusland hebben gezworen om IS te verpletteren. De terreurbeweging maakt zich schuldig aan executies, ontvoeringen en verkrachtingen in gebieden in Irak en Syrië, en voerde een golf van terreuraanslagen uit in het buitenland uitgevoerd.
Kay zegt
Je kunt alleen met vijanden vrede sluiten als die vijanden ook willen bewegen. Ik denk dat China eerder gaat bewegen dan Isis, hoeveel vriendelijkheid je Isis ook toewenst, en hoe graag je ook de dialoog zoekt. Als je de kwaadaardigheid, vijandigheid niet weet op te lossen dan kan die kwaadaardigheid en vijandigheid van in Isis blijven voortwoekeren. Wat zou er gebeurt zijn als de geallieerde niet het Hitler regieme hadden aan gepakt? Zou het boeddhisme hier kunnen bestaan? Een van de grootste fouten van Gandhi was dat hij de Engelsen adviseerden zich niet te verzetten tegen de Duitsers en Engeland te laten bezetten. Gandhi had niet zo’n goed politiek inzicht.
G.J. Smeets zegt
Ja, ik ben het wel met je eens maar laten we Hitler er a.u.b. buiten houden. Het gaat over de schurkenstaat IS en wat een boeddhistische kerkvorst daarvan vindt:
“De Dalai Lama is van mening dat de enige manier om een vijand te verslaan het werken aan een vriendschap is.”
Dat is uit de aard van de betreffende zaak een nogal rare mening. Immers, IS is een politiek orgaan en de relaties tussen politieke organen zijn wereldwijd via diplomatie geregeld. Het punt is nu net dat IS niet aan diplomatie doet en zich daarmee buiten de internationale rechtsorde stelt. M.a.w. er is principieel niet mee te praten – laat staan vriendschap te ontwikkelen.
Los daarvan, ‘vriendschap’ is een interpersoonlijk ding. Naties hebben onderling louter en alleen zakelijke relaties en kunnen principieel niet bevriend zijn.
Kay zegt
Isis is een los amalgaam die bestaat uit vele frakties die als uiteindelijk doel hebben de wereld te willen overheersen, net zoals het communisme en nazisme dat wilde. De afschuwelijk wrede en gewelddadige middelen om dat doel te bereiken zijn vergelijkbaar met wat communisme en nazisme deden, alleen de schaal is tot nu kleiner. Al kan dat helaas wel veranderen als er niets aan gedaan wordt. Vriendschap, vrede lijkt me voorlopig niet mogelijk. Ook een begin van een compremie is niet ophande. Ik denk zelfs dat een beloning door diplomatieke relaties aan te gaan niet de weg is, en dat weet Isis, het zal ook niets oplossen. Aan transcendente intermenselijk vriendschapsrelaties werken kan alleen in betere omstandigheden.
wv zegt
Er vindt natuurlijk wel een dialoog plaats, zij het niet zozeer formeel tussen de leiders die in een net pak onder het genot van een kopje koffie onderhandelen hoe de strijd te beëindigen.
Maar in de pers, sociale media, op scholen etc. overal wordt over isis gesproken en isis maakt zelf ook gebruik van deze communicatiemiddelen, bv. om op youtube een onthoofding te tonen of om één of andere boodschap omtrent de doelstellingen te ventileren en de publieke opinie kan misschien op den duur een belangrijke rol spelen.