Morgen gaat het in OBA Live van de boeddhistische radio over religie in het omroepbestel. En meer speciaal over hoe daarover bericht wordt in de boeddhistische media.
Vanwege overheidsbezuinigingen houdt de BOS eind van dit jaar op te bestaan als zelfstandige omroep. Ook voor de andere kleine zingevende of levensbeschouwelijke omroepen betekent dit het einde; zoals de Joodse Omroep, de Moslim Omroep en de Hindoe omroep OHM.
Paul van Buuren over het Boeddhistisch Dagblad
Naast de BOS zijn er ook andere boeddhistische media. Zoals het Boeddhistisch Dagblad dat in maart 2012 door Maarten Barckhof en Joop Hoek werd opgericht. Beiden schreven voor het BoeddhaMagazine van uitgeverij Asoka, waren niet tevreden met de redactieformule van dat blad en verlieten de redactie. Een paar dagen later werd het Boeddhistisch Dagblad bedacht, dat voor het eerst in de lucht kwam met een verslag over het bezoek van de Dalai Lama aan België, in mei 2012.
Paul van Buuren, mede-uitgever en webmaster van de krant, is vrijwel vanaf het eerste uur bij de vervaardiging ervan betrokken. Het blad, met een groeiend aantal medewerkers en lezers, drijft op dana (belangeloze goedgeefsheid), geen van de medewerkers ontvangt een vergoeding. De krant is opgericht om weer te verdwijnen, niets is voor de eeuwigheid.
Het Boeddhistisch Dagblad noemt zich een geëngageerd journalistiek webmagazine waarvan de samenstellers nieuws en achtergronden vergaren over boeddhistische thema’s en inzichten. Ze wil hierover een breed publiek informeren. Bettine Vriesekoop praat in de uitzending met Paul van Buuren over de rol van het BD. In de journalistiek en de boeddhistsiche gemeenschap in Nederland en België.
Gerolf T’Hooft
Ook te gast is Gerolf T’Hooft van de boeddhistische uitgeverij Asoka. Die gaf enige tijd het Boeddha Magazine uit, maar moest wegens financiële problemen stoppen. Maar T’Hooft geeft niet op. Er wordt gedacht en gewerkt aan een nieuwe bladformule. Het herijken van alle aspecten die bij het uitgeven van een tijdschrift een rol spelen, kost tijd.
Tafelheer is Jan Flameling.
Johan Snel is docent Journalistiek en Communicatie aan de Christelijke Hogeschool in Ede, over de rol van religie en spiritualiteit bij de omroepen en in de media. Wat is er op dit gebied in de afgelopen jaren veranderd. En hoe komt het dat God en Boeddha dreigen te verdwijnen uit het omroepland? Snel werkte ook als publicist en programmamaker en schreef mee aan het boek ‘Religie & Media’, van Monique Ratheiser en Jan van der Stoep, uitgekomen bij Boom in 2012.