In het nieuw te kiezen Birmese parlement zijn geen moslims vertegenwoordigd. De grootste islamitische partij, de United National Congress, heeft bij de afgelopen verkiezingen geen enkele zetel binnen gehaald. Ook onafhankelijke kandidaten kwamen stemmen tekort. De meeste moslims, die al generaties in Birma wonen, was het stemrecht ontnomen.
Oppositieleider Aung San Suu Kyi lijkt met haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) de overweldigende winnaar te worden van de zondag gehouden verkiezingen, maar in de partij zijn geen moslims opgenomen hoewel leden uit de moslimgemeenschap de partij lange tijd hebben gesteund.
De Rohingya moslims worden als stateloos beschouwd, hoewel ze al generaties in Birma wonen. Ze worden door de boeddhistische gemeenschap vermoord en verjaagd. De hoop van de moslims is gevestigd op Aung San Suu Kyi om grote veranderingen in het land door te voeren. Tot nu toe heeft de oppositieleider de moslims en andere minderheden in Birma in de kou laten staan, uit angst de sympathie van de boeddhistische gemeenschap te verspelen. Dat kwam haar op internationale kritiek te staan. De Rohingya waren uitgesloten van de verkiezing.