De BOS-documentaire Georgica van Katelijne Schrama heeft de prijs voor de beste documentaire gewonnen op het Neue Heimat Festival in Oostenrijk. De film over de impact van de massaproductie en de werkelijkheid die schuilt achter genetisch gemanipuleerd voedsel werd eerder dit jaar uitgezonden door de BOS.
De film draait ook nog op het Milano Film Festival in september en het Filmfest Eberswalde in oktober, dat heeft de film geselecteerd voor competitie.
De Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt was als minister en eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw. In zijn nadagen kreeg hij spijt van zijn beleid. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius’ klassieke lofzang Georgica hebben gelezen, waaruit hij lessen haalde over de verhouding van de mens tot de natuur.
De boeddhistische televisie zond deze documentaire uit in een drieluik over de drie boeddhistische vergiften: hebzucht, haat en onwetendheid Deze uitzending ging over onwetendheid. Wat vinden moderne boeren van deze lofzang? Sommige dingen zijn hetzelfde gebleven: de seizoenen, de grond en het weer. Maar verhalen over wat er is veranderd komen ook naar boven. Gaandeweg wordt het de kijker duidelijk hoe weinig wij nog weten over de herkomst van ons voedsel, de impact van de massaproductie en de werkelijkheid die schuilt achter genetisch gemanipuleerd voedsel. In hoeverre beseffen wij als consument nog onze afhankelijkheid van de aarde en onze plaats in het geheel?