Aanstaande zondag, zeventien mei, voeren Tibetanen en hun sympathisanten In Nederland samen met de International Campaign for Tibet (ICT) van 12.00 tot 15.00 uur actie op het Leidseplein in Amsterdam voor de vrijlating van de Panchen Lama. De actie maakt deel uit van een wereldwijde campagne om de al twintig jaar durende verdwijning van Gedhun Choekyi Nyima, de 11de Panchen Lama te markeren.
De Panchen Lama is de tweede meest belangrijke religieuze leider in het Tibetaans boeddhisme en wordt vaak gezien als de maan en de Dalai Lama als de zon.
Op 17 mei 1995, enkele dagen na zijn erkenning door de Dalai Lama als 11de Panchen Lama, ontvoerden de Chinese autoriteiten de zesjarige Panchen Lama en houden hem en zijn ouders sindsdien op een onbekende locatie vast. Tot op de dag van vandaag verstrekt China geen informatie over zijn verblijfplaats of zijn welzijn. China heeft een eigen Panchen Lama aangesteld om zo de keus van de vijftiende Dalai Lama sturing te kunnen geven.
Tsering Jampa, Directeur International Campaign for Tibet: “De gedwongen verdwijning van de Panchen Lama en zijn ouders is een schokkend voorbeeld van hoe ver de Chinese regering gaat om het Tibetaanse volk te onderdrukken. Terwijl wij de verdwijning van de Panchen Lama markeren, verzoeken wij de internationale gemeenschap met klem om zijn onmiddellijke vrijlating. In het bijzonder dringen we bij de VN aan om zich opnieuw in te spannen om toestemming te krijgen van de Chinese autoriteiten om de Panchen Lama te bezoeken en om zijn gezondheid en veiligheid vast te stellen”.
De Chinese regering heeft in het verleden toegegeven dat de Panchen Lama wordt vastgehouden. Zijn voortdurende opsluiting werd in 2012 ook erkend door de VN Werkgroep inzake Gedwongen Verdwijningen in een verklaring met betrekking tot de Panchen Lama. “Hij verdween in 1995 toen hij zes jaar oud was. Hoewel de Chinese autoriteiten hebben toegegeven dat zij hem hebben opgepakt, weigerden zij continue om informatie over hem of zijn verblijfplaats te onthullen, hetgeen van zijn geval een gedwongen verdwijning maakt.”
Sinds 1995 hebben diverse regeringen toestemming gevraagd om de Panchen Lama te mogen bezoeken en om zijn veiligheid en welzijn vast te stellen. Deze verzoeken werden door de Chinese autoriteiten geweigerd. Tevens zijn de inspanningen van een aantal VN-mechanismen, met inbegrip van de Commissie tegen Foltering, de Commissie voor de Rechten van het Kind, alsmede de Speciale Rapporteur voor de Vrijheid van Godsdienst of Overtuiging, niet succesvol geweest.